Pejaković: Umjetnik je uvijek između patetike i teške istine

Kultura

Fascinantna je ta moć umjetnosti, u jednom trenutku nas spasava, da nas istina ne bi slomila, a u drugom nam tu istu istinu pljune u lice, kao opomenu istinitu i gorku. Susret sa ne baš tako lijepom stvarnosti, desiće se i u Narodnom pozorištu RS u novogodišnjoj noći kada se šminkamo nadanjima i svečanu odjeću oblačimo njima u čast, gdje će premijerno biti izvedena čuvena “Zoološka priča”.

Cijenjeni umjetnik Nikola – Kolja Pejaković, svoju viziju komada Edvarda Olbija oživio je rediteljskom palicom, a za “Glas Srpske” podijelio je neke svoje misli uoči premijere zakazane za 31. decembar u 20.30 časova na sceni “Petar Kočić”.

Olbi je napisao kratak, ali slojevit, komad koji se bavi problemima ljudske izolacije, usamljenosti, klasne diferenciranosti i opasnošću od rezigniranosti unutar društva, a njegova priča Pejakoviću je poslužila samo kao siže i motiv.

– Ovaj komad je, danas, klasika. Vrlo tačno i precizno govori o urušavanju odnosa među ljudima, o raslojavanju društva i gubljenju osjećaja za drugog, za opšte; o lažima i licemjerju – priča on.

Kako je vijest da je premijera u novogodišnjoj noći publici u Banjaluci bila neobična ideja, ali ne i iznenađujuća, jer se vezuje za ime ovog velikog stvaraoca, on je objasnio jedan od mogućih razloga zašto baš taj dan.

– Pa, ako i postoji razlog da se ovo premijerno odigra 31. decembra, onda je to činjenica da je Nova godina upravo jedan od tih banalnih, idiotskih praznika, kada ljudi troše pare, piju, žderu i proslavljaju sopstvenu propast – objašnjava Pejaković.

U nekoliko posljednjih komada koje je radio u banjalučkim teatrima, Pejaković se trudio da ispriča priče sa kojima se svakodnevno susrećemo na našim ulicama, iza naših kućnih vrata. Nešto slično publiku očekuje i ovaj put.

– Ovo je dio pokušaja da kroz seriju adaptacija, razriješim neke sopstvene dileme i progovorim o stvarima koje me muče; nas muče; a tiču se ovog propalog društva obavijenog smradom provincijalizma; prostora natopljenog prostaklukom – istakao je Pejaković.

Biti umjetnik, naglašava, uvijek je jednako teško.

– Uvijek je jednako teško, ako ne računamo ratna i burna vremena, kada postoji i fizička ugroženost. Umjetnik je uvijek između patetike i teške istine. Lako sklizne u banalno, ako je neiskren. Ali, samo diletantima sve ide od ruke: oni sve znaju i najpametniji su – dodao je on.

Na pozorišnoj sceni Pejakovićevu ideju kroz glumačke kreacije donijeće Aleksandar Stojković i Željko Stjepanović.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *