Izložba “Spavaća soba mojih roditelja” Mladena Miljanovića

Kultura

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u četvrtak, 23. februara, u 19.00 časova biće otvorena izložba radova banjalučkog umjetnika Mladena Miljanovića pod nazivom “Spavaća soba mojih roditelja”.

Kako je saopšteno iz Muzeja savremene umjetnosti RS – ovo je najnoviji projekat Mladena Miljanovića koji predstavlja seriju radova nastalih u posljednje tri godine, a na izložbi u Banjaluci biće premijerno prikazano 12 radova podijeljenih u dvije cjeline.

Prva cjelina obuhvata radove u kojima dominiraju slika, tekst i zvuk za koje umjetnik koristi dom u kojem je proveo djetinjstvo kao sirov materijal za svoj rad, dok u drugoj cjelini Miljanović koristi umjetnost da fiksira probleme koji ugrožavaju svakodnevno življenje.

„Suprotstavljajući ličnu i univerzalnu borbu, u radovima koji čine ovu izložbu, Miljanović jasno ističe da je došao trenutak u kome se treba odlučiti da li će naše društvo u budućnosti biti kultura komemoracije i narativ konflikta ili kultura življenja i napretka u kome ćemo napokon pronaći istinsku ljubav“, navedeno je u saopštenju.

Kustos izložbe je dr Sarita Vujković, koja potpisuje i predgovor kataloga izložbe uz tekstove Rone Kopečki, istoričarke umjetnosti i kustoskinje ACB galerija iz Budimpešte i dr Uroša Čvore, profesora teorije savremene umjetnosti ”UNSW” iz Sidneja.

Na otvaranju izložbe umjetnik će izvesti performans „Počasna straža“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *