Otvoren 20. Teatar fest Petar Kočić u Banjaluci

Kultura

U Narodnom pozorištu RS u Banjaluci, 17. maja 2017. godine, svečano je otvoren još jedan, 20. po redu, festival pozorišta – Teatar fest „Petar Kočić“. Festival je otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, a u ime tradicionalnih prijatelja ove ustanove prisutnima se obratio i Nikola Rudović, izvršni direktor za operativne poslove kompanije m:tel.

Ministar Malešević je Narodnom pozorištu RS čestitao na uspješnoj sezoni, te organizaciji još jednog velikog kulturnog događaja u Banjaluci. On je naglasio da su organizatori i ovoga puta uložili veliki trud da publici predstave najznačajnija pozorišna ostvarenja iz zemlje i regiona.

Nikola Rudović je poželio dobrodošlicu svim poštovaocima pozorišne umjetnosti na ovaj festival teatra, te rekao: „U kompaniji m:tel smo naročito ponosni na dugogodišnje prijateljstvo sa Narodnim pozorištem Republike Srpske, koje tradicionalno njegujemo, i koje svake godine dobije još jednu, posebnu dimenziju u okviru ovih osam teatarskih dana“. Kompanija m:tel je, pored toga što je generalni sponzor Teatar festa, ali i predstojeće pozorišne sezone, bila i domaćin prve večeri, odnosno otvaranja festivala.

U svojstvu domaćina ovog festivala, direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković je zahvalio svim prijateljima koji su godinama unazad tu da pomognu i budu podrška nastojanjima da ovo pozorište, kao i Teatar fest opstanu, te da publici pokažu šta je to novo u teatarskom izrazu. „Ova naša svetkovina, koja istrajava već 20 godina, dokaz je da i pozorište ima svoju budućnost i da može da istrajava samo sa ozbiljnim kulturno-kulturološkim, nacionalnim izrazima, koji garantuju kvalitet“, rekao je Novaković.

Nakon što je ministar Malešević proglasio festival otvorenim, na daskama ove pozorišne kuće premijerno je odigrana predstava „Švajcarska“, pozorišta domaćina. U danima koji slijede publiku očekuje još sedam predstava pozorišta iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *