Banjalučaninu Ivanu Perkoviću počasna nagrada “Glumac Evrope”

Kultura

Na 15. Međunarodnom festivalu „Actor Of Europe 2017“, počasna nagrada „Glumac Evrope“, pripala je Ivanu Perkoviću iz Banjaluke koji je nastupio sa predstavom „Pesnik za pesnike“ – o životu i delu Momčila Nastasijevića, a u produkciji NASTeatra.

Na festivalu su pored pomenutog komada, na sceni ispred dvora Saraj u Resenu, odigrane i predstave iz Francuske, Rumunije, Italije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Albanije i Grčke.

Predstave je ocenjivao međunarodni žiri na čelu sa najpoznatijim makedonskim glumcem Metom Jovanovskim.

Nagrade na ovom prestižnom festivalu do sada su odnela mnoga poznata svetska imena kao što su Rade Šerbedžija (Hrvatska), Miremont Roger (Francuska) Brus Majers (Engleska), Ljuba Tadić (Srbija), Ričard Martin (Francuska), Ana Peterson (Švedska) Monika Santoro (Italija), Zijah Sokolović (BiH), Kostas Gakides (Grčka) i drugi.

„Actor Of Europe“ je jedan od najznačajnijih festivala u Makedoniji, koji pored selektovanih teatara okuplja značajne pozorišne stvaraoce i umetnike iz celog sveta.

Svake godine u tradicionalnom duhu saradnje između Grčke, Makedonije i Albanije, svečano otvaranje festivala se odvija na tri jezika koja se govore u Prespanskoj regiji: makedonski, grčki, i albanski.

To na simboličan način, barem na kratko briše granice na koje Prespansko jezero izlazi.

Osnivač i predsednik festivala je Jordan Plevnes (Paris), rektor Univerziteta Audio – vizuelnih umetnosti ESRA Pariz – Skoplje – Njujork, a organizator festivala je „Lake without borders“, Grčaka, Makedonija i Albanija.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *