U dvorištu Banskog dvora otvoreno “Art dvorište”

Kultura

Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić, otvorio je sinoć u dvorištu Kulturnog centra „Banski dvor“, novu scenu za realizaciju kulturnih događaja na otvorenom u jedinstvenom ambijentu pod nazivom „Art dvorište“.

U pitanju je nova je programska inicijativa i ideja, s ciljem da se Banja Luka tokom ljeta, dodatno obogati kulturnim sadržajima koji gradu ponajviše nedostaju upravo u ovo doba godine.
Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić je istakao kako je Banja Luka dobila novi prostoru kome će mladi umjetnici dobiti priliku da se dodatno afirmišu.

-Svaka dobra ideja, pa tako i ova, doživi svoju realizaciju. Danas smo dobili još jedan prostor sa posebnim „šmekom“ gdje će mladi ljudi koji se bave kulturom moći da se afirmišu i u kome se mogu organizovati razni kuluturni sadržaji- rekao je Amidžić.

On je istakao da Gradska uprava nastoji da afirmiše nove prostore i sadržaje u gradu, ali i da realizuje nove projekte u oblasti kulutue.

-Jedan od tih projekata svakako je kandidatura Banje Luke za Evropsku prijestonicu kuluture, kroz koji bi kuluturna scena u gradu bila podignuta na jedan viši nivo – zaključio je Amidžić.

V.d. direktora KC „Banski dvor“ Mladen Matović ističe da „Art dvorište“ predstavlja nesvakidašnji kamerni prostor pravougaonog oblika sa kapacitetom od 100 do 150 posjetilaca, a koji će se mijenjati u zavisnosti od konkretnih programskih sadržaja jer će se tokom projekcije filmova i koncerata umjetničke muzike u prostoru nalaziti stolice za sjedenje.

Ulaz u „Art dvorište“ Banskog dvora se nalazi sa bočne strane ustanove, na centralnom banjalučkom šetalištu, u blizini nekadašnje kultne kafane „Kultura“.

– Za nepunih mjesec dana, prostor dvorišta je uređen i prilagođen za realizaciju kulturnih događaja na otvorenom – napravljena je namjenska pozornica, obezbijeđena adekvatna rasvjeta, a za urbani ambijent samog prostora zaslužan je mladi umjetnik Boris Dragičević, koji je svojim grafitima oplemenio zidove „Art dvorišta“. Imajuću u vidu veoma ograničen kapacatit posjetilaca, te činjenicu da se “Art dvorište” nalazi na centralnom banjalučkom šetalištu, uprava Banskog dvora je odlučila da za svaki događaj koji se bude realizovao u dvorištu, podijeli besplatne pozivnice koje će biti dostupne tri dana prije konkretnog događaja – istakao je Matović.

Do kraja sezone, u prostoru „Art dvorišta“ biće organizovani koncerti gudačkog kvarteta „Paladio“, muzičkih sastava „Bandoneon Square“, „Flutete“, „Libertango“, ansambla „Istočnik“, te brojni drugi sadržaji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *