Festival pozorišta za djecu u Istočnom Sarajevu

Kultura

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za decu „Lut fest“ u Istočnom Sarajevo će, povodom 18. rođendana, dovesti najpoznatija lutkarska pozorišta regiona i sveta.

Manifestacija će biti održana od 1 do 6. oktobra, u organizaciji „Forum teatra“.

– Moto ovogodišnjeg festivala „Lutkarski bal punoljetstva“ najavljuje pravo rođendansko slavlje u duhu lutkarstva i lutkarske umetnosti, kao i učešće najznačajnijih profesionalnih lutkarskih pozorišta iz regiona i sveta – rekla je producent Aleksandra Mitrić Štifanić.

Festival će otvoriti Pozorište lutaka „Pinokio“ iz Beograda. Publici će se u danima festivala predstaviti i Nevid teatar i Gradsko pozorište „Jazavac“ iz Banjaluke, Pozorište lutaka Mostar, Pozorište lutaka Niš, Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin, te Lutkarsko kazalište Mostar.

Na festivalu učestvuje i Pozorište „Tuulevski“ iz Estonije, Zavod federacija Ljubljana i Gledališče Glej.

Po prvi put publici u Istočnom Sarajevu predstaviće se Lutkarsko pozorište Kairo, iz Egipta. Reč je o lutkarskom pozorištu sa najdužom tradicijom u Africi.

– Prateći program ovogodišnjeg festivala sa radionicama, predavanjima, promocijama i scenskim čitanjem nagrađenog lutkarskog teskta biće održan u okviru programa pod nazivom „Laboratorija lutkarstva“ – rekla je Mitrić Štifanić.

Lutkarske radionice, dodaje ona, predstavljaju značajan deo festivalskog programa.

Ove godine biće realizovane tri, i to radionica izrade i animacije marioneta, izrade 3D scenografije za lutkarsko pozorište i radionica pozorišta senki.

– Edukacija najmlađih, njihovih učitelja, pedagoga, ali i profesionalih lutkarskih umetnika iz oblasti izrade lutaka, novih lutkarskih formi, istraživanja alternativnih oblika lutkarstva, kao i sistema marioneta je izuzetno značajan festivalski segment, sa vrsnim umetnicima iz sveta lutkarstva kao predavačima i voditeljima radionica – kaže ona.

Pored toga, dodaje, značajna je i edukacija stručnih kadrova, te će se u skladu sa tim održati masterklas predavanje Konstantina Karakostova iz Bugarske pod nazivom „Transformacija kod improvizovane lutke“, kao nastavak dosadašnjih predavanja koja su obuhvatila teme Obuka improvizovanih lutaka kao način očuvanje folklora kod balkanskih naroda i Razne vrste improvizovanih lutaka. Ove godine biće održan i poseban program „Omaž Radoslavu Laziću“.

Scensko čitanje nagrađenog teksta na konkursu „Lutka, lutak, oblutak“ za originalni pozorišni tekst za lutkarsku predstavu „Kraljica lutka“, pisca Ismeta Bekrića biće realizovano sa članovima Dramskog studija Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

U pratećem programu festivala biće odigrana predstava „Ptice bez granica“, autorski projekat Ivane Radić i Bojana Beribake, sa kojim će se predstaviti „Otvoreni teatar“ iz Mostara.

Planirano je i igranje predstave „Olovni vojnik i balerina“ Pozorišta lutaka Niš.

– Slaveći 18. festivalski rođendan, želimo da ukažemo na ozbiljnost manifestacije, postignut visok umetnički i organizacioni nivo, ističući da je punoletsvo dokaz da je festival dostigao okvire svetskih pozorišnih festivala za decu.

Učešće 167 lutkarskih pozorišta i umetnika iz 36 zemalja sveta na dosadašnjim festivalima to potvrđuje – kaže Mitrić Štifanić.

Lutkarski bal na otvorenom

Festival će biti u znaku lutkarskog bala na otvorenom, maskenbala čiji će učesnici prodefilovati glavnim ulicama Istočnog Sarajeva i tako najaviti praznik lutkarstva.

Bal će otvoriti Branko Kockica, laureat ovogodišnjeg festivala.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *