Ruski ansambl “Aleksandrov” oduševio publiku u Banjaluci

Kultura

U Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci sinoć je održan koncert Akademskog ansambla pjesama i igara ruske armije “Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov”. Hor je u Banjaluci nastupao u kompletnom koncertnom sastavu od 128 osoba i dvosatnim nastupom izazvao je oduševljenje publike.

– Hor je za večeras sačuvao posebnu energiju, što je publika i prepoznala – rekao je Milanko Bugarčić, predstavnik Festivala slovenskih kultura, koji je organizovao koncert.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je juče u Banjaluci Akademski ansambl pjesama i igara ruske armije “Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov” Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem. Dodik je istakao da je za Republiku Srpsku veliko zadovoljstvo i sreća dolazak ovog ansambla u Banjaluku, te zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji ovako velikog događaja.

– Republika Srpska i Rusija imaju najveći mogući nivo saradnje. Mi smo ponosni na tu saradnju i razumjevanje koje imamo. Na planu ekonomije naši odnosi su veoma dobri, a sve činimo da u oblasti kulture, obrazovanja i zdravstva taj nivo podignemo što je moguće više – rekao je Dodik obraćajući se članovima Ansambla.

Dodik je naglasio da Republika Srpska doživljava Rusiju kao bratsku i prijateljsku zemlju, a članove ansambla kao prijatelje i braću.

– Moje misli i poštovanje idu ka tragično stradalim pripadnicima ovog ansambla. Činjenica da ansambl djeluje i radi govori o veličini ansambla, te istoriji – njegovoj i same Rusije – rekao je predsjednik Srpske.

Ansambl “Aleksandrov” otpevao je juče u Palati predsjednika RS pjesmu “Tamo daleko”.

{youtube}HPKAoWY8yDI{/youtube}

Nakon nastupa u Banjaluci ovaj ansambl, koji se smatra simbolom i ponosom ruske kulture sa tradicijom dugom čak 87 godina, sutra će se predstaviti publici u Zagrebu.

Njihov repertoar obuhvata više od 2.000 pjesama koje su narodne, rodoljubive i vojničke, te igre, a izvode i duhovnu muziku i klasike ruskih i svjetskih kompozitora. Pjevaju na gotovo svim jezicima svijeta, uključujući kineski, indijski, turski. Ovo je službeni ansambl i hor vojnih snaga Ruske federacije koji se ponosi nazivom Hor “Crvene armije”, a osnovalo ga je Ministarstvo odbrane SSSR 1929. godine.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *