Međunarodna manifestacija “Noć teatra” osmi put u BiH

Kultura

Evropska manifestacija „Noć teatra – Noć teatra za Bosnu i Hercegovinu“, biće obilježena u subotu, a ove godine okupila je 24 učesnika iz 13 gradova i opština.

„Noć teatra“ u BiH održava se osmi put i jednodnevni je događaj posvećen scenskim i izvedbenim umetnostima. Osim Banjaluke, biće održan u Sarajevu, Tuzli, Laktašima, Prijedoru, Brčkom, Bugojnu, Srebreniku, Kaknju, Travniku, Zenici, Mostaru i Konjicu.

– Ideja o Noći teatra pokrenuta je 2007. godine kada je Eleonora Rosi predložila da se odabere jedan dan koji će biti posvećen Noći teatra i uopšte pozorištu. Već naredne godine pokrenuta je ova manifestacija, a BiH joj se priključila 2010. godine. Noć teatra najviše obuhvata zapadne zemlje Evrope. Ovaj put, osim BiH, učestvuju Češka, Slovačka, Austrija, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, te Bugarska. Od navedenih zemalja jedino je Bugarska održala Noć teatra početkom meseca, a Hrvatska će ovu manifestaciju obeležiti 25. novembra. Ostale zemlje, tradicionalno, Noć teatra imaće u subotu – rekla je Merima Handanović iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, koje je koordinator „Noći teatra za BiH“.

Ove godine, dodaje ona, ova manifestacija ima duplo veći i raznovrsniji odziv, nego što je to bilo ranijih godina.

– Cilj je da u ovoj noći posvećenoj teatru, otvorimo i neke prostore koje inače nisu za šire narodne mase. Tako će biti upriličen i obilazak scenskih prostora, garderobe, šminkeraja, i drugih mesta na kojima nastaju predstave – navela je Handanovićeva.

Svake godine, prema njenim rečima, „Noć teatra“ u BiH ima i neke programske inovacije.

– Ova manifestacija je otvorenog karaktera i nema zvanične selekcije. Svi koji žele da se prijave imaju mogućnost da sami odaberu program i da ga izvedu na svoj način. Tako je svako od učesnika, u svom gradu i opštini, svojevrsni koordinator Noći teatra. Nadamo se da ćemo naredne godine imati još veći odziv. Pozivam ljubitelje teatra da nas podrže i naredne godine, da nam se pridruže, kako bi ovu manifestaciju obeležili u što većem broju – poručila je Handanović.

Denis Krdžalić, iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kaže da je u program „Noći teatra za BiH“ ove godine uključeno sedam profesionalnih pozorišta od kojih su četiri narodna, pet amaterskih, pet centara za kulturu, dve nevladine organizacije, jedna škola, jedna biblioteka, vrtić, akademija, te jedan festival.

– Pozitivno je što imamo dvostruko veći broj učesnika. Publika širom BiH u subotu će moći da prisustvuje, čuje i vidi 16 predstava, šest radionica, jedan foto šuting, jednu radio dramu, jedan muzički performans, jedan obilazak grada, jednu projekciju filma, pet onlajn dokumentarnih izložbi, te čitanje poezije – rekao je Krdžalić.

Dejan Andrić, glumac „Nevid teatra“ iz Banjaluke, smatra da „Noć teatra“ treba da se održava na ovim prostorima uprkos svemu što kultura prolazi.

– Nažalost „Nevid teatar“ nema uslova za rad kao sav normalan svet. Nemamo svoj prostor. Uprkos tome pridružujemo se tradicionalnom obeležavanju ove manifestacije, i premijerno ćemo u subotu, i to samo za ovu priliku, izvesti art poeziju šest „Bukovski – 33 u komadu“, u banjalučkom kafe baru „Eklektik“, u 20.13. To je deo kulturnog poduhvata „Nevid teatra“, koji smo započeli 2014. godine, a kojim želimo da poručimo da se više brige treba povesti o kulturnoj i umetničkoj reči. To je projekat koji se isključivo održava samo jednom, u odnosu na neku drugu temu, ali ćemo predstaviti savremenu lokalnu, regionalnu i svetsku scenu uz priče o nekim tabu temama – naveo je Andrić.

Nakon toga, dodaje on, u istom prostoru, premijerno će nastupiti saksofonista Albert Savić, koji će imati džez koncert od 21.33.

„Otac i sin“ u Nacionalnom pozorištu

– Narodno pozorište RS, u Banjaluci, za ljubitelje teatra pripremilo je predstavu „Otac i sin (Dečja posla)“, koja će u subotu, od 20 časova, biti igrana na Velikoj sceni. Komad je rađen prema tekstu Nebojše Romčevića, u režiji Nikole Pejakovića, sa Petrom Božovićem u glavnoj ulozi – poručio je Aleksandar Matrak iz Narodnog pozorišta Republike Srpske.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *