Izložba o životu i djelu bana Lazarevića

Kultura

U Kulturnom centru Banski dvor, večeras je otvorena izložba pod nazivom „U posjeti banu – dr Todor Lazarević, ban Vrbaske banovine“, autora Nadežde Lazarević Kovačević i Dragana Kovačevića. Izložbu je, u pristustvu velikog broja posjetilaca, svečano otvorio gradonačelnik Igor Radojičić.

– Prvi put smo učesnici i svjedoci jedne izložbe koja je posvećena banu Lazareviću. Naša želja je da ne ostanemo samo na izložbi, jer već dugo razgovarmo o tome da dosanjamo još jedan san, a to je da Banski dvor bude mjesto nečega što bismo nazvali muzejom banovine ili neke slične postavke, čega će neizostavni dio biti i ovaj svojevrsni legat bana Todora Lazarevića – rekao je gradonačelnik.

Nadažeda Lazarević Kovačević je istakla da je izložba posvećena životu i radu dr Todora Lazarevića, inače prvog Krajišnika na čelu Vrbaske banovine, ali i posljednjeg bana koji je živio u zgradi današnjeg Banskog dvora.

– Pokušali smo da kroz život pojedinca prikažemo jedan od najuspješnijih i najblistavijih perioda razvoja Banje Luke, jer je za vrijeme trajanja Banovine, uspjela da od zaostale varoši postane jedan manji srednjeevropski grad. Svi predmeti i dokumenti koji su izložen su iz porodične zbirke Lazarevića – kazala je Lazarević Kovačević.

O istoriji Banskog dvora, ali i Banje Luke tog vremena, o značajnim događajima koji su obiljenjžili život Vrbaske banovine, govorio je prof.dr Nenad Kecmanović.

Inače, ban Todor Lazarević, koji je ostavio značajan trag u političkom životu Banje Luke, Kraljenine SHS i Kraljevine Jugoslavije, prije stupanja na poziciju bana, bio je komesar Oblasne samouprave Vrbaske, u tri saziva narodni poslanik. Bio je bečki student, ugledni advokat i sudija. Iznenada je preminuo 1938. godine, u 51. godini života.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *