Blackberry tužio Facebook, Whatsapp i Instagram

Magazin

Blackberry je u predao tužbu zbog kršenja autorskih prava protiv Facebooka i njegovih aplikacija Whatsapp i Instagram. U tužbi, Blackberry tvrdi kako su te aplikacije kopirale tehnologiju i funkcije koje je Blackberry razvio za svoju aplikaciju Messenger.

Podizanje tužbe zbog kršenja patentnih prava dio je strategije John Chena, Blackberryjevog CEO-a, u kojem pokušava skupiti što više love za svoju kompaniju. Blackberry je inače, nekad bio jedna od dominantnih sila u mobilnom svijetu. Početkom 2009. godine, držali su 20,1 procenata tržišta, a u trećem kvartalu 2016. godine, pali su na samo 0,1 posto. Lansiranjem novih Android modela, prodaja je počela da raste, ali prošle godine su prodali samo 850 000 telefona.

– Optuženici su stvorili mobilne aplikacije za dopisivanje koje su koristile Blackberryjeve inovacije. Koristili su veći broj rješenja s područja sigurnosti i zaštite, korisničkog interface i funkcija koje poboljšavaju njihove karakteristike – napisao je kanadski Blackberry u spisima koje su predali Saveznom sudu u Los Angelesu.

– Zaštita intelektualnih prava i imovine dioničara posao je svakog CEO-a – rekla je portparol Blackberryja Sarah McKinney.

Međutim, istakla je da tužbe nisu ključne za Blackberryjevu strategiju poslovanja. Tužba je rezultat dugogodišnjih pregovora, a Blackberry se obavezao svojim dioničarima na pokretanje pravnih mjera.

Zamjenik Facebookovog glavnog pravnika izjavio je da se kompanija sprema za obračun protiv tužbe. Blackberry ustvari pokušava prisiliti druge kompanije na plaćanje naknade za korištenje njihovih preko 40 000 patenata koji pokrivaju tehnologiju za operativne sisteme, mrežnu infrastrukturu, akustiku, dopisivanje, sisteme za automobile, sigurnost i bežičnu komunikaciju. Blackberry trenutno takođe prodaje svoju sigurnosnu tehnologiju za samovozeće automobile.

Blackberry je u februaru prošle godine tužio još jednog posrnulog giganta, finsku Nokiu, zbog kršenja patenata povezanih s 3G i 4G komunikacijom. Kompanije su trenutno još uvijek na sudu oko te tužbe. Prošle godine, Qualcomm se s Blackberryjem nagodio te su im platili 940 miliona dolara zbog neplaćenih naknada za korištenje patenata. Tokom oktobra prošle godine, Blackberry je objavio da su sklopili tajni dogovor s proizvođačem mobilnih telefona Blu, ponovno zbog kršenja patentnih prava.

Telegram.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *