Nema spasa ako “Beni” krene prema Zemlji

Magazin

Čovječanstvo, možda, neće biti u stanju da odbrani Zemlju od ogromnog asteroida “Beni”, velikog poput Empajer stejt bildinga, koji bi mogao udariti u planetu 2.135 ili 2.175 godine.

Naučnici smatraju da ni najnaprednija tehnologija neće moći da uništi toliku svemirsku stijenu.

Posljedice bi bile strašne, upozoravaju stručnjaci, a postoji i strah da bi asteroid mogao u potpunosti da uništi život na Zemlji.

Razmatra se mogućnost korištenja posebno projektovanog svemirskog broda koji bi nuklearnim oružjem uništavao potencijalno opasne kosmičke objekte.

U najnovijem radu, Nasa i američka Nacionalna uprava za nuklearnu bezbjednost predstavile su plan za svemirski brod mase 8,8 tona koji bi udario direktno u manji ili raznio veći asteroid pomoću nuklearnog uređaja.

Ovaj plan je sačinjen na osnovu potencijalnog udara 500 metara širokog i 60 miliona tona teškog asteroida “Beni”, koji je trenutno odredište Nasine misije za prikupljanje uzoraka.

Iako nema rizika da bi “Beni” mogao u neko dogledno vrijeme udariti u Zamlju, postoji vjerovatnoća od jedan prema 2.700 da bi to mogao učiniti u sljedećem vijeku.

Slanje više svemirskih brodova pred asteroid moglo bi ga dovoljno usporiti ili mu promijeniti pravac kako bi se izbjegao udar u Zemlju.

Ako uslovi ne budu pogodni za korištenje presretača, preostaje samo nuklearno oružje kao posljednja opcija, navode naučni portali.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *