Greške koje rade vlasnici iPhone-a

Magazin

Ako imate iPhone, vjerovatno pravite greške za koje ne znate da nisu dobre za vaš uređaj. Stručnjaci iz svijeta tehnologije napravili su spisak od šest grešaka koje rade skoro svi vlasnici.

Zbog uštede baterije gase baš sve aplikacije

Gašenje svih aplikacija zbog nekog razloga brojnim korisnicima iPhonea znači potrošnju manje električne energije, no kao što smo već nekoliko puta spominjali, situacija je prilično drukčija. Aplikacije koje ne koristite jednostavno su pauzirane i ne troše bateriju. Kada vi odlučite izvući ih iz hibernacije gašenjem, one će se pokrenuti te potrošiti više energije nego da ste ih ostavili netaknutima.

Ne koriste originalne punjače

Ovo mnogi zanemaruju, no u slučaju smartfona iz Applea, originalni punjači su apsolutno super važni. Što se lightning kablova tiče, tu mogu proći malo jeftinije (ali ne prejeftine) varijante, no one se i dalje moraju uključiti u originalni punjač.

Ako ste baš u nezamislivoj besparici i ne možete sebi priuštiti original, obavezno obratite pažnju na sertifikate. Ako zamjenski punjač nema licencu od Applea, zaobiđite ga u najširem luku.

Ne koriste košuljice koje štite bitne ulaze

Kupovina zaštitne košuljice koja pored zaštite ekrana i ivica uređaja blokira pristup portu za lightning ima nekoliko vrlo bitnih prednosti. Kao prvo, nećete iz udubina morati čistiti smeće i prašinu svakih par mjeseci. Kao drugo, spasićete kablove i punjače od oštećenja uzrokovanih prašinom. Te se vrste štete, sudeći prema stručnjacima iz Apple servisa, pojavljuju puno češće nego što mnogi misle.

Ne paze na temperaturu

Ako je vani vrlo vruće ili vrlo hladno, najboje je ne koristiti uređaj. Ekstremne temperature imaju vrlo velik uticaj na životni vijek baterije te se, prema stručnjacima iz Applea, u pravilu trebaju izbjegavati. Drugim riječima, ako ste na ljetovanju, spremite svoj iPhone u torbu.

Ako ne zbog zaštite od lopova, onda zbog zaštite od pregrijavanja osjetljive baterije.

Ne pale uređaje dugo vremena
Premda je teško zamisliti situaciju u kojoj uređaj ne palite jako dugo vremena, takve situacije se načelno trebaju izbjegavati. Baterija se u tim slučajevima čak može oštetiti, te izgubiti funkciju. Sljedeći put kada uređaj pokušate upaliti, može vas dočekati crni ekran.

Upravo zato nikad ne pribjegavajte ideologiji “koristiću ga kada mi zatreba” zato jer postoji velika šansa da se u presudnom trenutku vaš zapostavljeni iPhone jednostavno neće htjeti upaliti.

Nikad ne restartuju uređaj

Jedan od razloga zbog kojeg će se vaš uređaj sam od sebe ugasiti na kratko vrijeme je zato jer ste ga ostavili predugo upaljenim, odnosno zato jer ga niste restartovali. Iza ovoga postoji logično objašnjenje: zamislite da vas neko tjera da radite bez odmora. Appleovi stručnjaci čak naglašavaju da ponovno pokretanje iPhonea rješava brojne bugove, te savjetuju da to uradite jednom sedmično.

Tportal.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *