Bez Nobela za književnost ove godine

Magazin

Nobelova fondacija saopštila je danas da ove godine neće biti dodijeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala vezanog za optužbe za seksualno uznemiravanje u vrhu Švedske akademije, zbog čega je više članova napustilo ovu instituciju.

Fondacija je u saopštenju navela da joj je namjera da ovogodišnju Nobelovu nagrada za književnost dodijeli naredne godine, zajedno sa nagradom za 2019. godinu, prenosi Rojters.

Veoma je rijetko da dodjela Nobelovih nagrada bude otkazana ili odložena, primjećuje britanska agencija, podsjećajući da je posljednji put dodjela nagrade za književnost otkazana 1943. godine, u zenitu Drugog svjetskog rata.

Datum dodjele ovogodišnje nagrade još nije objavljen, mada se ta nagrada uvijek dodjeljuje u prvoj polovini oktobra.

Švedska akademija, savjet uglednih pisaca i lingvista zaduženih za unapređenje švedskog jezika, suočava se s posljedicama optužbi za neprimereno seksualno ponašanje supruga jedne od članica te institucije.

Akademija je na udaru optužbi i odavanje imena laureata prije njihovog formalnog objavljivanja.

Fotograf i kulturni poslenik Žan-Klod Arno, koji je oženjen članicom Akademije i spisateljkom Katarinom Frostenson, porekao je sve optužbe, i za neadakvatno seksualno ponašanje i za odavanje imena laureata, navodi Rojters.

Šest od 18 članova Akademije podnijelo je ostavke poslije ovih navoda, koji se pojavili krajem prošle godine, dok još dva člana ne učestvuju u radu Akademije iz drugih razloga.

Švedska akademija je prošlog mjeseca saopštila da prolazi kroz ozbiljnu krizu i priznala da je povjerenje u instituciju, koju je kralj Gustav Treći osnovao 1786, potkopano.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *