Decenijama živi u Kanadi, a svojim zemljacima do sada poklonio preko šest miliona evra

Magazin

Milomir Glavčić, rođen u okolini Raške, koji decenijama živi u Kanadi, do sada je zemljacima poklonio vrtić, most, crkvu, medicinske aparate, brojne novčane donacije, a sada je kupio i skener.

Dobrotvor iz Kanade Milomir Glavčić kupio je skener za Opštu bolnicu u Kraljevu vrijedan 247.500 evra. Sa ovom donacijom vrijednost ukupno doniranih sredstava koje je Glavčić poklonio samo Kraljevu premašuju dva miliona evra. Još četiri miliona je donirao zemljacima u Jošaničkoj Banji i Raški.

Zanimljivo je da Milomir Glavčić pomaže Kraljevu u kojem ima samo rođake i zbog jednog nevjerovatnog događaja. Kada je za vrijeme Drugog svjetskog rata, poslije bombardovanja Beograda u kojem je šegrtovao, tada kao dečkić krenuo kući u Rašku, putovao je bez dinara za hranu.

Dok je gladan sjedeo na beogradskoj željezničkoj stanici, neki čovjek sjeo je pored njega da prezalogaji. Pitao je i njega da li je gladan, ali Milomir iz učtivosti odgovara da nije.

Na to čovjek izvadi jedno jaje i hljeb, rekavši: “Uzmi malo, zavaraj glad.” U vozu su se malo bolje upoznali, a kada se ispostavilo da su tokom noći partizani minirali prugu i da se ka Raški vozom dalje ne može, Milomir je odlučio da prespava u čekaonici na stanici. Čovjek ga je odveo kod svog prijatelja u Ribnicu, gdje je i Milomir prespavao i bio počašćen hranom.

Milomir Glavčić je u Kanadu otišao prije više od 60 godina, ali zavičaj u podnožju Kopaonika nije zaboravio, kao ni Kraljevo, iako nikad više nije došao u Srbiju. Do sada je sunarodnicima poklonio preko šest miliona evra. Zemljacima u Jošaničkoj Banji svake nove godine poklanjao je koverte sa po 50 ili 100 evra, pravio puteve, škole, gradio crkve.

– Milomir mi je rekao kada sam ga posjetio u Nijagara Folsu u Kanadi da u teškoćama, ko god da je u pitanju, pojedinac, grupa ljudi, grad, uvijek se javi neko da pomogne. Tako i on pomagao Kraljevu. Čovjeka koji mu je te noći pomogao nikada više nije vidio, ali ga nikada nije zaboravio – ispričao je njegov prijatelj Miroljub Dugalić iz Kraljeva za Blic.

Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *