Exit Novom Sadu i Srbiji donio 13,3 miliona evra

Magazin

Muzički festival Exit ostvario je tokom ove godine ekonomski doprinos za turizam Novog Sada i Srbije od 13,3 miliona evra, saopštila je pres služba tog festivala.

Kako se navodi, to je pokazalo istraživanje koje se redovno sprovodi za vrijeme festivala, ali se dodaje da na ovu brojku, prema svim procjenama, treba dodati još veću vrijednost promotivne kampanje Exita u čak 36 zemlje svijeta koja u fokus, pored festivala stavlja i Petrovaradinsku tvrđavu, Novi Sad i Srbiju.

Istraživanje je, pored demografske strukture posjetilaca koji su u Srbiju stigli iz preko 70 zemalja svijeta, obuhvatilo i njihovu prosječnu potrošnju, ali i muzički ukus, opšti utisak o festivalu, kao i gradu u kojem se održava.

Ovogodišnji “Najbolji evropski festival” Exit festival tokom četiri dana ostvario je posjetu od gotovo 200.000 ljudi, a primetan rast zabilježen je među posjetiocima koji su došli van Evrope, kojih je bilo rekordnih 10 odsto.

Među njima prednjače posjetioci iz Australije, SAD i Turske, dok su zabilježeni dolasci i iz nekih veoma dalekih zemalja poput Kolumbije, Indije, Japana, sa Kajmanskih ostrva, iz Katara i Singapura, navodi se u saopštenju.

Tradicionalno veliki broj posjetilaca došao je iz država bivše Jugoslavije, njih 18,7 odsto, dok je iz zemalja Zapadne Evrope došlo 20,4 odsto posjetilaca, među kojima su prednjačili ljubitelji festivala iz Njemačke, Holandije, Francuske, Velike Britanije, Austrije, Italije, Danske, Irske i Španije.

Iz zemalja Istočne Evrope stiglo je 12,8 odsto posjetilaca, a najviše iz Mađarske, Grčke, Rumunije, Bugarske, Poljske i Slovačke.

Kada se posmatra broj posjetilaca po gradovima, pored Novosađana najviše posjetilaca na Exit dolazi iz Beograda, Londona, Amsterdama, Zagreba, Sarajeva, Ljubljane, Budimpešte, Pariza, Berlina, Banjaluke, Istanbula, Osijeka, Niša, Tuzle, Ankare, Frankfurta, Subotice, Roterdama, Marseja, Sombora, Izmira, Zrenjanina, Segedina, Kragujevca, i mnogih drugih.
Čak 70 procenata stranaca koji su došli na Exit su ove godine u Novom Sadu bili prvi put, dok je 91,1 odsto ukupnog broja “Egzitaša” u Evropsku prestonicu kulture došlo samo zbog festivala.

Visokoobrazovani posjetioci činili su već standardnih 80% od ukupnog broja, a među posjetiocima na Petrovaradinskoj tvrđavi ove godine najviše je bilo zaposlenih, njih čak 51,4 odsto, koje prati očekivano visok broj studenata od čak 40,7 procenata.

U Srbiji je tokom Exit festivala, po istraživanjima TIM centra, ubjedljivo su najviše trošili turisti iz Zapadne Evrope, prosječnih 585 evra, a prate ih turisti iz vanevropskih zemalja, koji su ostavljali u prosjeku 584 evra. Posjetioci iz Istočne Evrope ostavljali su lokalnoj privredi 517 evra, dok su među posjetiocima iz regiona najviše trošili Slovenci 491 evra, a najmanje gosti iz BiH 340 evra.

U navedene iznose uključeni su samo troškovi koji ostaju domaćim kompanijama, poput smještaja, lokalnog prevoza, ishrane, pića, suvenira i slično.

Najveći broj posjetilaca festivala, njih čak dve trećine, iznajmljivali su sve vrste smještaja, od stanova i apartmana do hostela i hotela, a pored onih koji su se vraćali svojim kućama poslije provoda, manji dio činili su i posjetioci sa smještajem kod prijatelja ili rodbine.

Inostrani turisti ocijenili su Exit 2018 sa prosječnom ocjenom 4,34, dok je kod gostiju koji su na Exitu prvi put ta ocjena nešto veća i iznosi 4,47. Zanimljivo je da su posjetioci pozitivno ocijenili produkcioni iskorak na glavnim binama festivala, dajući visoku ocjenu od 4,49 za tehničku produkciju, dok je osjećaj bezbjednosti na festivalu takođe visoko ocijenjen sa ocjenom 4,30.

Istraživanje je radio novosadski “TIM Centar”, a rađeno je na reprezentativnom uzorku tokom trajanja festivala. Anketirani su isključivo posjetioci koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija, sponzora i drugih institucija izuzeti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *