U Francuskoj uhapšeno oko 700 demonstranata

Svijet

Tokom protesta “žutih prsluka” u Francuskoj je danas uhapšeno oko 700 ljudi, od kojih 575 u Parizu, među kojima su 272 osobe zadržane u policiji, javljaju francuski mediji.

Snage reda sprovode od jutros kontrole na punktovima na kojima se demonstranti okupljaju, i tom prilikom oduzimaju demonstrantima opremu kao što su zaštitne naočare, kacige i sprejevi.

Preventivna hapšenja se sprovode zbog sumnje da demonstranti koji poseduju takvu opremu planiraju nasilje nad ljudima ili uništavanje objekata.

Francuski mediji procenjuju da na današnjim protestima učestvuje manje demonstranata nego na protestima prošle subote, jer je danas u podne procijenjeno da je na ulice u francuskim gradovima izašlo 31.000 demonstranata, dok ih je 1. decembra sredinom dana bilo 36.000.

“Figaro” prenosi da se na Jelisejskim poljima odvijaju mirni protesti i da je situacija relativno opuštena u toj aveniji, naročito s obzirom na prethodne proteste koji su tamo bili praćeni neredima i nasiljem.

Situacija je, međutim, napetija u velikim pariskim bulevarima gdje su oko podne podignute barikade, navodi pariski dnevnik.
Pojedini demonstranti željeli su da se pridruže većini u Parizu, ali im policija nije dozvolila da se ukrcaju na vozove koji iz njihovih gradova vode ka prestonici, javlja “Figaro”.

Portparol MUP-a Francuske izjavio je da su policajci raspoređeni po svim većim željezničkim stanicama u Francuskoj, a sve kako bi provjeravali putnike i izdvojili one koji sa sobom nose predmete kojima mogu da oštete imovinu.

Oko 300 demonstranata okupilo se i u francuskom gradu Tuluzu gdje demonstranti pjevaju nacionalnu himnu “Marseljezu” uoči glavnog protesta koji treba da počne uskoro.

Intrenetom je počeo da kruži dokument sa navodnim zahtjevima “žutih prsluka”. Oni su podijeljeni u četiri cjeline: ekonomija, politika, zdravlje/okolina i geopolitika, a, između ostalog, demonstranti traže i da Francuska napusti NATO i EU.

Jedan od učesnika protesta Dan Lodi ima 70 godina i sjeća se da je prvi put izašao na ulice Pariza kada mu je bilo 20.

– Bio je maj 1968. kad sam tri nedjelje proveo na barikadama. Danas imam 70 godina i svake subote dolazim u Pariz na protest “Žutih prsluka”. Mi u Francuskoj organizujemo revolucije od 1789. kada smo se otarasili kralja, ali se i dalje borimo protiv buržoazije. Te 1968. su svi stali iza nas, paralizovali smo ekonomiju sa najvećim protestima u modernoj francuskoj istoriji. Protiv sam nasilja i klonim se suzavca, ali razumijem način na koji neki ljudi razmišljaju. Prije 50 godina vlada je počela da sluša tek kada smo podigli kamenje i počeli da ih bacamo. Radije bih da vlada posluša mirne demonstracije – kaže Lodi, penzionisani prodavac namještaja sa Korzike.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *