Rektor podržao zahtjeve studenata, ali neće podnijeti ostavku

Društvo

Nakon sastanka sa studentima koji su danas blokirali zgradu banjalučkog rektorata u znak protesta zbog neregularnosti i afera koje se dešavaju, rektor Univerziteta Milan Mataruga podržao je njihove zahtjeve, ali neće podnijeti ostavku.

“Stav rektora je da se on slaže sa svim što mi tražimo, ali da po njegovoj priči postoje nevidljive sile sprečavaju da Univerzitet ide naprijed. Ovo što se dešava i način na koji se odnosi prema nama i prema onome što smo mi rekli, smatramo da vrijeđa našu inteligenciju”, rekao je Ratko Savić, predsjednik Unije studenata u pauza sastanka sa rektorom.

Studenti banjalučkog univerziteta blokirali su oko podne zgradu rektorata u znak protesta protiv rukovodstva Univerziteta i nezadovoljstva zbog, kako kažu, učestalih afera u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

“Studentu koji je stao u zaštitu studentica u slučaju ‘Balaban’ je prijećeno ubistvom. Mi smo bili i u policiji zbog toga. Ali rektor se ponašao kao da je juče pao s Marsa i da o tome ništa nije čuo. Da li bi bilo potrebno da se nešto desi nekom studentu pa da neko reaguje?”, kaže Savić.

Studenti, između ostalog, zahtijevaju da se istraže afere seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu, da se najboljim studentima ponudi ostanak na Univerzitetu, da do kraja godine bude zaposleno 100 asistenata, da se kroz softver za plagijate “provuku” radovi svih profesora i zaposlenih na univerzitetu.

Predstavnici Unije i Saveza studenata pozvali su rektora i prorektore na sastanak, a rektor Milan Mataruga na sastanak sa studentima stigao je oko 17 časova.

Istinito/mondo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *