Safet Softić: Izetbegovićev potez u Beogradu potpuno opravdan

Politika

Safet Softić, potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je na upit novinara komentarisao istup lidera ove partije i člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića u Beogradu tokom zvanične posjete članova Predsjedništva BiH Srbiji kazavši da je Izetbegović to potpuno opravdano uradio.

„Izetbegović je jučer učinio nešto što je imalo za cilj zaštitu suvereniteta ove zemlje i mislim da je potpuno opravdano to uradio. S mjerom je iskazao svoj stav u vezi s tim pitanjem posebno ako se u obzir uzme činjenica da je on s Čovićem (Dragan Čović, predsjedavajući Predsjendištva BiH) prije pres-konferencije razgovarao o tom pitanju i zamolio ga da ne iznosi takav stav u ime tri člana Predsjedništva. Ukoliko je to tako, i ako je, i pored toga Čović iznio takav stav u ime Predsjedništva, bilo je potrebno i normalno da Izetbegović reagira na način kako je to uradio. Vrlo odmjereno i čini mi se poprilično državnički“, kazao je Softić.

Komentarišući jučerašnji istupbošnjačkog člana Predsjendištva u BiH Bakira Izetbegovića, Sredoje Nović (SNSD), šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda BiH je rekao da je krajnje štetno za BiH što članovi Predsjedništva prije odlaska u Beograd nisu uradili ono što je bila njihova nadležnost.

„Ako već nisu imali uređenu platformu za razgovore, ne znam što su tamo i išli. Ako nisu već razgovarali kojom trasom će se graditi autoput i ako nisu razgovarali o granici i drugim pitanjima ne znam samo što prave troškove i što idu i blamiraju se u trećoj zemlji“, kazao je on i dodao da je prosto nevjerovatno da šef države odlazi u Beograd i svađa se međusobno.

Prema njegovim riječima, pokazalao se po kao zna koji put, nažalost, da u ovoj BiH vlast ne funkcioniše.

Mario Karamatić (HSS), delegat u Klubu Hrvata ističe da je ovaj slučaj bio svojevrstan diplomatski skandal, kao i nepoštivanje zemlje domaćina.

„Ovaj potez Izetbegovića možda mu je popravio rejting unutar bošnjačkog biračkog tijela, ali je BiH još jednom pokazao kao izrazito neozbiljnu zemlju“, zaključio je Karamatić.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *