Šukalo: Tražiću ocjenu ustavnosti Đokićevog pravilnika

Politika

Narodni poslanik Adam Šukalo podnijeće inicijativu Ustavnom sudu Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Pravilnika o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije.

Šukalo tvrdi da je izmjenama pomenutog pravilnika, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić omogućio da Republika Srpska godišnje izgubi oko 10 miliona maraka samo u slučaju “EFT Rudnika i termoelektrane Stanari”, koji su stavljeni u privilegovan položaj.

– Prvom izmjenom iz januara prošle godine omogućeno je privilegovanom koncesionaru, Termoelektrani Stanari da ne plaća posebnu koncesionu naknadu za eksploataciju uglja koji služi za proizvodnju električne energije, rekao je Šukalo.

Tvrdi da je drugom izmjenom u junu prošle godine, koncesiona naknada koja treba da se plati na proizvedenu električnu energiju od 3,6 odsto smanjena na 0,5 odsto.

– Ova druga izmjena nije nezakonita, ali je na štetu opštine Stanari i Republike Srpske, dok je izmjena iz januara protivzakonita i protivustavna. Ovim izmjenama Republika Srpska godišnje gubi minimalno 10 miliona KM, istakao je Šukalo.

Za Šukala je najspornije to što je ugalj kao prirodni resurs koncesionarima dat besplatno. Sve je, tvrdi, omogućio ministar Petar Đokić.

Iz Ministarstva inudstrije, energetike i rudarstva objašnjavaju da se pitanje raznih naknada koje koncesionar, odnosno elektoenergetski ili termoenergetski subjekat, plaća u budžet Republike ili u budžet opština uređuje Zakonom o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i Zakonom o koncesijama, i da su Šukalove tvrdnje neosnovane.

– Ministarstvo je u skladu sa Zakonom o koncesijama i uz dobijena pozitivna mišljenja nadležnih organa i saglasnost Vlade izmijenilo Pravilnik o visini koncesionih naknada, s ciljem stvaranja povoljnijih pretpostavki za istovremeno plaćanje naknada po oba propisa od strane svih proizvođača električne energije, navodi se u saopštenju Ministarstva na čijem čelu je Petar Đokić.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *