Pandurević: Slijedi stezanje kaiša i još veće siromaštvo

Politika

Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u intervjuu za “Nezavisne” ističe da zakoni o poskupljenju goriva nisu mogli biti na dnevnom redu jer nisu prošli poslovničku proceduru i nije se znalo ko je predlagač.

Kako je istakla, samo od poskupljenja goriva svako domaćinstvo će u kućnom budžetu na godišnjem nivou biti uskraćeno za 400 maraka.

“Pri tome, suludo se zaduživati sada za projekte za koje još nemate ni idejna rješenja. BiH već ima zaduženja od tri milijarde koja nije realizovala i za taj novac plaćamo desetine miliona penala. Pored toga, uopšte nije obezbijeđeno transparentno trošenje novca, a dosadašnje analize govore da u RS nedostaje 38 miliona KM namijenjenih izgradnji autoputeva, a u FBiH čak 293 miliona”, upozorila je Pandurevićeva.

Da li je i na koji način tokom sjednice prekršen Poslovnik?

PANDUREVIĆ: Prije svega, zakoni o poskupljenju goriva nisu mogli biti na dnevnom redu jer nisu prošli poslovničku procedure i nismo znali ko je predlagač. Da smo u pravu, govori i činjenica da za 12 sati rasprave u parlamentu nismo dobili odgovor na pitanje – ko je predlagač zakona. Ako je predlagač Savjet ministara BiH, onda zakon nije mogao biti po hitnoj proceduri. Ako je predlagač Dom naroda, onda je Kolegijum morao pribaviti mišljenje Savjeta ministara i poslati zakon na usaglašavanje. Dodatno, gospodin Softić je u svom dopisu iz Doma naroda naveo da je predlagač Savjet ministara i poslao nam akt Savjeta ministara. Predlagač je taj koji predlaže procedure. I kao šlag, komisije Doma naroda su prekršile Poslovnik kod razmatranja ovih zakona. Toliko im se žurilo, da nisu znali da ukradu zakon i prođu procedure po poslovnicima dva doma.

Zašto je trebalo da poslanici kažu “ne” akcizama?

PANDUREVIĆ: Zato što akcize neće dovesti samo do poskupljenja goriva, nego će izazvati lančano poskupljenje robe i usluga. Očekuje se skok cijena od pet odsto. Samo poskupljenje goriva, u prosjeku, domaćinstvo će na godišnjem nivou koštati 400 KM. Pri tome, suludo se zaduživati sada za projekte za koje još nemate ni idejna rješenja. BiH već ima zaduženja od tri milijarde koja nije realizovala i za taj novac plaćamo desetine miliona penala. Pored toga, uopšte nije obezbijeđeno transparentno trošenje novca, a dosadašnje analize govore da u RS nedostaje 38 miliona KM namijenjenih izgradnji autoputeva, a u FBiH čak 293 miliona.

Umjesto da smanjujemo javnu potrošnju, javni dug, mi se zadužujemo do neizdrživog. Ovo nije zakon koji je za nas, nego zakon koji je od interesa za Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD). Oni imaju viška novca koji žele da plasiraju, a nisu sigurni da ga mi možemo vratiti.

E, zato se osiguravaju akcizama, pa će zaraditi i kamatu i penale, da bi dobili transportne koridore kroz BiH kojima će njihova roba prolaziti, a naši ljudi odlaziti.

Šta će akcize donijeti građanima BiH?

PANDUREVIĆ: Gospođi Diani Zelenika, ili kako su je prozvali po društvenim mrežama, ZelenIKEA, a koja je preko noći promijenila stav o akcizama, treba da dovedu IKEA. Ostalim građanima će, kao što je rekla gospođa Milica Marković, za razliku od nje donijeti stezanje kaiša. Slijedi dalje potonuće u siromaštvo.

Bojim se da idemo autoputem odlazaka i ekspanzije iseljavanja stanovništva. Doći ćemo u situaciju da te dugove neće imati ko vraćati.

Pogledajte samo šta se dešava s Hrvatima u Bosni i Hercegovini nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Masovno su se iselili, nestaju u BiH. Šta mislite da će biti 2025. kada se očekuje da Srbija uđe u EU? Imaćete pola miliona Srba iz Republike Srpske s pasošem Srbije koji će posao tražiti u EU. S ovakvom ekonomskom situacijom, čeka nas egzodus Srba sa ovih prostora veći od onog ratnog.

Postoji li uopšte mehanizam kontrole, da li je moguće da javnost ima uvid u to gdje se troši novac od ubiranja akciza, koliko novaca je prikupljeno i šta je urađeno konkretno od tog novca?

PANDUREVIĆ: Ne postoji mehanizam kontrole. Do sada je Republika Srpska samo od putarina za autoputeve imala 400 miliona KM, a FBiH 600. Kada tome dodate kredite i koliko je realizovano sredstava, dođete do toga da u RS nedostaje 38 miliona KM, a u FBiH 293 miliona KM.

Matematika, kao neumoljivo precizna nauka, dalje pokazuje da je kilometar autoputa u RS skuplji 800.000 KM od onog u Federaciji BiH. Sa druge strane, milijardu i po maraka od akciza u RS je, za zadnjih 10 godina, potrošeno na javnu potrošnju. Da se to trošilo za izgradnju autoputeva, imali bismo duplo više kilometara nego sada.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *