Dragutin Rodić: U BiH se stalno proizvode nove krize koje koče bilo kakav napredak

Politika

Delegat DNS-a u Domu naroda Parlamenta BiH Dragutin Rodić upozorava da se u BiH konstantno proizvode nove krize koje koče napredak zemlje, a pri tome se zaboravlja da se naprijed ne može nego samo uz konsenzus sva tri konstitutivna naroda.

– Nažalost, u BiH se u posljednje vrijeme ne postiže minimum konsenzusa o bitnim pitanjima, što stvara problem i u funkcionisanju njenih institucija. Do sada se pokazalo da se krize stalno proizvode i napretka nema, niti će ga biti ako se ovako nastavi – rekao je Rodić.

Govoreći o aktuelnim političkim pitanjima, on je kazao da danas ima mnogo više neriješenih stvari i da je situacija mnogo složenija nego što je to bilo prije četiri godine.

– Pored mnogobrojnih, otvorena su pitanja i u vezi sa mehanizmom koordinacije, pitanje jezika, sudskih odluka, praznika… Ukratko, treba riješiti mnoga pitanja bitna za stabilnost ove zemlje – napominje Rodić.

Naglasio je da ima i mnogo slučajeva gdje se zanemaruju interesi RS i podvukao da na prevarama ova zemlja ne može funkcionisati, niti ići naprijed.

– Eklatantan primjer posljednji je prijedlog zakona o akcizama gdje postoji usaglašen stav nadležnih institucija, a u tekstu i prijedlogu je potureno nešto sasvim drugo – istakao je Rodić i podsjetio na pokušaj prevare sa mehanizmom koordinacije.

Podvukao je da iza takvih poteza ne stoje dobre namjere i da baš iz tih razloga predstavnici Srpske u Parlamentu BiH, iako nisu politički istomišljenici, treba da teže tome da dođu do konsenzusa kada je u pitanju RS.

– Moramo biti iznad dnevnopolitičkih događaja, jer smo posljednji koji mogu zaštititi vitalni nacionalni interes. Smatram da sve stranke iz RS moraju razgovarati o ključnim pitanjima, jer se pokazalo da kada god nije bilo minimum konsenzusa u zajedničkim institucijama uvijek je bilo problema i turbulencija – naglasio je Rodić.

Dodao je da, kako smo u RS bili jedinstveni o pitanju referenduma, tako moramo biti jedinstveni i oko drugih ključnih stvari za RS.

– Moraju se poštovati institucije RS i za mene su to i Vlada RS i predsjednik i Narodna skupština i nedopustivo je da te institucije ne poštuju predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama. Mi smo ovdje predstavnici RS i treba da se zalažemo za to da stavovi njenih institucija u Sarajevu dobiju punu afirmaciju – zaključio je Rodić.

Federacija
Dragutin Rodić napominje da su u FBiH u koaliciji stranke koje se nekada nisu mogle zamisliti da rade zajedno.

– Ipak, one su stvorile front i uvijek se zna protiv koga je taj front – istakao je on.

glassrpske.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *