U politici kao u kafani: Pljušte psovke, uvrede, kletve…

Politika

Političari u Srpskoj, uzajamno opisani vlastiti rečnikom, jesu diletanti, kabadahije, baje, strine, kriminalci i izdajnici.
Epiteti koji priliče kafanskim tučama, seoskim pijankama i jeziku ulice uselili su se u javni govor najistaknutijih političkih ličnosti u Srpskoj. To se nekada moglo čuti uglavnom pred izbore, ali je u poslednje vreme uvredljiva komunikacija postala deo svakodnevnice kojom se zabavljaju narodne mase.
U Narodnoj skuštini RS još se prepričava polemika poslanika SRS Milanka Mihajlice i SNSD Milana Kovača o tome ko je zmaj, a ko mravojed, ali i poruka šefa Kluba SNSD Radovana Viškovića upućena šefu poslanika SDS Vukoti Goveradici: „Ako ja nisam normalan, ti si na kvadrat budala“.
Psiholog Aleksandar Milić pojašnjava da način komunikacije otkriva mnogo o pojedincu, jer je to značajan deo njegove ličnosti.
– Ljudi se dokazuju tamo gde mogu. U nedostatku sposobnosti da se dokaže savremeno, moralno, prodorno, stvaralački i idejno, oni se dokazuju u primitivizmu ili u nacionalističkoj terminologiji. Granice su davno pređene – kaže Milić za „EuroBlic“.
On upozorava da je takvo ponašanje javnih ličnosti opasno jer proizvodi slično delovanje mase, odnosno glasača. Milić, naime, smatra da građani podržavaju onoga ko im je sličan.
– To je katastrofalno za populaciju, za odgoj ljudi, za nametanje takvog stila življenja. Masa nam je inficirana klasičnim verbalnim nasiljem, pretnjama. Kada uđete u kafanu, odmah je polemika i svađa. Narod nema od čega da živi, ali ima lidera koji umesto njega tuče druge. Politika se svela na rijaliti šou, što sramnije, ružnije, gore – to bolje. Ovo je kao kada odeljenska zajednica bira najmoćnijeg, najageresivnijeg tipa za vođu. Ako se to ne prekine, izbori će se pretvoriti u neki vid fizičke borbe. To više nije demokratija – upozorava Milić.
Direktorka Centra za kulturu dijaloga iz Sarajeva Sanja Vlaisavljević kaže da teške reči i uvrede u javnom prostoru predstavljaju izraz političke nekulture.
– Od javnih ličnosti očekujemo snagu argumenata, a ne snagu reči protiv čoveka. Onog trenutka kada vidimo uvredu, vidimo slabost onoga ko je izgovara. Nažalost, takve reči ne nailaze na osudu javnosti. Nekultura dijaloga je postala svakodnevica u BiH i nju možemo videti u akademskoj zajednici, na društvenim mrežama i na drugim mestima. Naše društvo se u celini stopilo sa nekulturom dijaloga i izražavanja – kaže Vlaisavljevićeva.

Ovako govori politička elita u RS

Milorad Dodik (SNSD) o Mladenu Bosiću (SDS)
Bosić je duboko isfrustrirani politički diletant.
Bosić i njegova grupa u SDS su krenuli spiralom izdaje koja ne može da se zaustavi.
Najveće podaništvo prema Bošnjacima koje se moglo videti u istoriji RS je ono predsednika SDS Mladena Bosića, potpredsednika SDS Ognjena Tadića i ostalih.

Dodik o Igoru Crnatku (PDP)
Osveta se servira hladna, nikad vruća.
On se pravi naivna strina koja postavlja stalno ista pitanja kao njegov šef, a to je: „A, šta ovde ne valja?“
Crnadak je periferna ličnost, nedorastao, skorojević, prolazna karikatura u političkom životu, turbo izdajnik.

Dodik o Vukoti Govedarici (SDS)
Ti si niko i ništa. Ja sam za tebe moralna gromada. Bitan si samo kada polemišeš sa mnom. Spomenuo si i moju porodicu. Lično ćemo ti i ja rešiti jednom te stvari.
Kao, ti si neki narodni poslanik. Izvini, ja sam predsednik. Alo, ja sam predsednik, znaš to?! Jesi li pročitao negde u novinama da je Milorad Dodik predsednik? Naravno, ne znaš ti to ništa.
Govedarica se za vreme rata krio u kamionima sa brašnom tip-500, koji su bežali sa linije. Dakle, to je frajer koji može da nosi oznaku tip–500.

Dodik o Branislavu Borenoviću (PDP)
On nema hrabrosti, nema one stvari, što narod kaže, da bi nešto mogao da uradi.
Nemam običaj da reagujem na izjave političkih marginalaca, ali nemoguće je ne reagovati na neistine i konstrukcije jednog političara u pokušaju, kao što je Borenović, koji je, zajedno sa još nekim liderima opozicije, instrumentalizovao porodicu Vulić.

Dodik o Draganu Čaviću (NDP)
Čavić je čovek koji je prihvatio da se preda đavolu u liku Bakira Izetbegovića.
Čavić zna kako je biti na crnoj listi, jer se sam u nju upisao, potpisavši sramni izveštaj o Srebrenici. I nije Čavić na crnoj listi SNSD, već srpskog naroda, za sva vremena.

Bosić o Dodiku
Ja bih i bez presude drugostepenog suda donirao pare na njegov račun ukoliko bi Dodik novac potrošio na lečenje ozbiljnih psihijatrijskih poremećaja koje je utvrdio veštak.
Ne mogu da odolim: Mile, lopove!
Imamo dokumentaciju da je Dodik u ratu švercovao cigarete i naftu. To se u žargonu zove ratno profiterstvo.

Crnadak o Dodiku
Dodik mi je uputio mafijašku pretnju.
Dolaskom iz Velike Britanije u RS sam zatekao Dodik šou, pobesnelog Dodika.

Govedarica o Dodiku
Pokazali ste da niste predsednik RS, već običan kabadahija i baja.

Borenović o Dodiku
On je polupao lončiće i potpuno se izgubio u vremenu i prostoru.
Iseljenjem Ivanića, Salkića i Jerkovića iz Palate predsednika RS, Dodik je pokazao da je malen i kao čovek i kao političar.

Čavić o Dodiku
Dodik je kukavica koji nema hrabrosti da se javno suoči sa Draganom Čavićem.
Elez je bio na čelu klana pod nazivom “Elezov klan” i svi su pohapšeni. Dodik je takođe na čelu klana, kojeg nazivaju “Laktaški klan”, a oni nekažnjeno arče javna sredstva godinama i nikom ne polažu račune, jer ih štiti šef.
Dodik je pokrovitelj mafije u RS.
Budući da nije dao odgovare na moja pitanja, preostalo mu je samo da trabunja radi skretanja teme sa koloseka lopovluka na kolosek patriotizma.

Luka Petrović (SNSD) o Govedarici
On je seljak iz Gacka.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *