Ivanić kandidat za predsjednika RS

Politika

Počasni predsjednik PDP Mladen Ivanić do kraja ovog mjeseca biće promovisan kao kandidat te partije za predsjednika Republike Srpske, saznaje „EuroBlic“.

Izvori lista otkrivaju da će Ivanićeva kandidatura najvjerovatnije biti ozvaničena 28. januara, odmah poslije sjednice Glavnog odbora PDP, koja bi trebalo da bude održana tog dana.

Sagovornici ističu da su rukovodstvu te političke stranke nedavno prezentovani i stavovi svih opštinskih odbora koji su, prema njihovim riječima, ogromnom većinom podržali Ivanićevu kandidaturu za predsjednika Srpske na predstojećim opštim izborima.

– Više od 50 gradskih i opštinskih odbora PDP širom Republike Srpske podržalo je Ivanića kao kandidata za predsjednika RS. Uzimajući u obzir i nedavne rezultate ankete Saveza za promjene, koja je pokazala da počasni predsjednik PDP od svih opozicionara uživa najveće povjerenje među biračima, trebalo bi da se dogodi pravo čudo pa da Ivanić ne prihvati preporuke svoje partije i ne kandiduje se za fotelju u Palati Republike – tvrde sagovornici.

Oni dodaju i to da bi poslije zvanične potvrde Ivanićeve kandidature čelnici PDP trebalo da se sastanu s liderima ostalih opozicionih stranaka, prije svega SDS, kako bi se što prije dogovorio termin objavljivanja imena kandidata iz te partije za poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH.

– U PDP smatraju da bi s predizbornom kampanjom trebalo da se počne što prije. Kako stvari sada stoje, Mirko Šarović je naizgledniji kandidat SDS za Predsjedništvo BiH, tako da bi dvojac Ivanić-Šarović trebalo da na izborima iznese najznačajnije pojedinačne kandidature Saveza za promjene – ističu sagovornici.

Odluka 28. januara

Predsjednik PDP Branislav Borenović za „EuroBlic“ je potvrdio da bi sjednica glavnog odbora te partije trebalo da bude održana 28. januara, kao i to da će navedenog dana PDP objaviti ime svog kandidata za jednu od najznačajnijih izbornih funkcija.

– Tačno je da bi na toj sjednici trebalo da donesemo odluku o našem kandidatu za funkciju predsjednika RS ili srpskog člana Predsjedništva BiH. Do tada bi, takođe, trebalo da budu poznata i neka imena koja će se nalaziti na izbornim listama naše partije – kaže Borenović.

„EuroBlic“ je početkom januara objavio konačne rezultate višemjesečnog istraživanja javnog mnjenja koje je naručio SzP, a koji bi trebalo da posluže za određivanje kandidata opozicije za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH. Prema rezultatima tog istraživanja, Ivanić je ubjedljivo najpopularniji političar iz opozicije jer je osvojio prvo mjesto među ponuđenim kandidatima u obe ciljne kategorije – i za poziciju predsjednika RS i za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Na pitanje anketiranima koga smatraju za najboljeg kandidata na sljedećim izborima ispred Saveza za promjene za predsjednika RS, najveći broj, odnosno njih 19 odsto izjavilo je da je to Mladen Ivanić.

Vladajući na čekanju

O kandidatu koji će ispred SDS biti nominovan za jednu od dvije najznačajnije izborne funkcije juče je u Istočnom Sarajevu raspravljalo predsjedništvo najveće opozicione partije u RS.

Za razliku od opozicije, koja je blizu toga da zvanično objelodani imena svojih kandidata za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH, u vladajućoj koaliciji u Srpskoj, kako saznajemo, još nisu počeli ozbiljni pregovori između koalicionih partnera o toj temi.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *