Opozicija o metodama parlamentarne borbe

Politika

Sednica Narodne skupštine RS, koja je počela 7. februara, ostaće upamćena kao jedna od najdužih, zahvaljujući prvenstveno opoziciji.

Za razliku od sednica s kraja prošle godine, kada su opozicioni poslanici ometali rad parlamenta, a vladajući bežali u malu salu i preko noći usvajali sve što im je na dnevnom redu – ovaj put ništa ne ide brzo. Opozicinari su ostali u sali, svaka tačka je pretresena do najsitnijih detalja, što je uz diskusije vladajućih značilo da sednica još nije okončana.

Opozicione poslanike pitali smo da li su im više koristi donele zviždanje u skupštinskoj sali ili ovo što rade sada.

– Naša ranija reakcija je bila iznuđena jer smo morali na žešći način nego inače odgovoriti na kršenje Ustava, zakona i skupštinskog poslovnika. Priznajem da su vladajući naše napuštanje sednica videli kao jednu vrstu nagrade, pa su zakone, strategije i informacije usvajali bez ikakve rasprave. Međutim, ipak smo ih naterali da objave odluku o referendumu, da odgovore na naša poslanička pitanja, a interpelecije opozicije su ipak se našle na dnevnom radu Narodne skupštine – kaže za „EuroBlic“ šef Kluba poslanika PDP Miroslav Brčkalo.

On ipak tvrdi da je kršenje poslovnika nastavljeno i nakon što su se opozicioni poslanici vratili u klupe.

– Tri odluke na dnevnom redu aktuelne sednice dobili smo nepuna 24 časa pre početka. Radi se o zaduženju za „Željeznice“, za autoput i o okvirnim garancijama koje izdaje Srpska. Međutim, ostankom na sednici na tim tačkama smo ih držali danima. Javnosti smo uspeli da objasnimo gde vlast krši zakone – zaključuje Brčkalo.

I poslanik SDS Davor Šepić smatra da se sada Poslonik i zakoni krše „ali u manjoj meri nego ranije“ i da je predsedništvo Narodne skupštine postalo „opreznije po pitanju poslovnika“.

– Svakako da je rad u skupštini mesto gde mi pokazujemo ideje, programe i smatramo da je to nesto gde treba da dobijamo simpatije i poverenje građana. Ukazivanje na kršenje zakona i poslovnika u oktobru, novembru i decembru nije nešto čime smo želeli da postignemo političke poene. Samo smo ukazivali građanima na neregularnosti koje se dešavaju i koje se ne tiču samo nas poslanika – kaže Šešić.

Poslanik NDP Zdravko Krsmanović smatra da je bolje kada parlament radi redovno, ali da su ponekad neophodni i drugi koraci kada je pređena „crvena linija“ u vidu kršenja propisa, voljom većine.

– S druge strane, ovo što sada radimo pokazuje kako se svaka tačka dnevnog reda razbija na komadiće i razotkriva svaki pokušaj zloupotrebe NSRS kroz štimanje zakona pojedincima – kaže Krsmanović.

Živanović: Političke igre

Profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Miodrag Živanović smatra da sve što obe strane rade u NSRS pripada političkim igrama i ne rešava nijedan problem.

– Partije u BiH su podeljene na srpske, hrvatske i bošnjačke. Ovo su srpske partije i one su na istoj matrici. Među njima nema nikakve ideološke razlike, samo su se podelile na takozvanu vlast i takozvanu opoziciju – zaključuje Živanović.

Blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *