Borenović: Podižu se bespotrebne tenzije oko referenduma

Politika

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je danas da se oko referenduma, koji će biti održan 25. septembra u Republici Srpskoj, dižu bespotrebne tenzije, jer tu nema nikakve opasnosti za BiH, niti je on usmjeren protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je rekao novinarima u Banjaluci da nema nikakve potrebe da se dižu političke tenzije u vezi sa referendumom i da treba prestati sa skupljanjem jeftinih političkih poena, kao što se to čini u jednom dijelu političke scene u BiH.

Osvrćući sa i na jučerašnju izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o referendumu, Borenović je poručio da je to “bespotrebna, pomalo paranoična izjava od nekog ko je najzaslužniji što imamo referendum, jer da nije bilo Izetbegovićeve apelacije Ustavnom sudu BiH, ne bi bilo ni referenduma”.

“Na referendumu tražimo samo stav građana o 9. januaru kao Danu Republike i ne postoji nikakva namjera za održavanjem nekog trećeg referenduma, jer drugi referendum je izglasan u Narodnoj skupštini /o Sudu i Tužilaštvu BiH/”, dodao je Borenović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović juče je rekao da je referendum o Danu Republike uvod u referendum o otcjepljenju, te da je usmjeren protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i da nosi opasnost po mir u BiH.

Bitna je svaka lokalna zajednica

Borenović je izjavio danas da je za ovu partiju svaka lokalna zajednica u Republici Srpskoj važna, bez obzira na njenu veličinu i razvijenost.

On je u Banjaluci, nakon razgovora sa kandidatom za načelnika opštine Oštra Luka na predstojećim izborima Radetom Topićem, rekao novinarima da će PDP dati sve što je potrebno da se u toj lokalnoj zajednici ostvari izborna pobjeda.

Borenović je naveo da Topić ima podršku pet političkih partija iz Saveza za promjene, da ima ozbiljne šanse da bude novi načelnik Oštre Luke, kao i da se na današnjem sastanku upoznao o njegovom izbornom programu.

Topić je rekao da je osnovni cilj da Oštra Luka pređe u rang iz izrazito nerazvijene u razvijenu opštinu i da je poljoprivreda osnov na kojem treba bazirati razvoj te lokalne zajednice.

On je naveo da je tu tom kontekstu potrebno hitno naći investitora za izgradnju hladnjače, za koju postoji skupštinska odluka i kupljenjo zemljište, te napomenuo da je ova opština najveći proizvođač kupina u BiH.

Topić je dodao da mu je i cilj da kancelarija Fonda zdravstvenog osiguranja, koja u Oštroj Luci trenutno radi jedan dan u sedmici i to tri časa, ima puno radno vrijeme.

Atv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *