Izbor novog agenta BiH u Evropskom sudu za ljudska prava novi problem?

Politika

Imenovanje agenta BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu mogao bi da postane novi kamen spoticanja u raspodjeli fotelja na nivou BiH.

Budući da je dugogodišnjem agentu BiH u Strazburu Moniki Mijić davno istekao mandat, po saznanjima „EuroBlica“ najveće šanse da je zamjeni na toj poziciji ima njena dosadašnja zamjenica Zikreta Ibrahimović.

S druge strane, na mjesto zamjenika agenta BiH u Evropskom sudu za ljudska prava mogla bi da bude imenovana Sandra Malešić, inače dugogodišnji službenik u Kancelariji agenta BiH. Međutim, takva raspodjela u praksi bi značila da će Bošnjaci zauzeti ključne pozicije, budući da je i sudija iz BiH u Evropskom sudu za ljudska prava Faris Vehabović, takođe, Bošnjak.

Nezvanično saznajemo da bi imenovanje agenta BiH moglo da bude već na narednoj sjednici Savjeta ministara BiH, gdje će posebno na testu biti ministri iz RS hoće li prihvatiti takvu raspodjelu pozicija.

Iz izvora bliskih Savezu za promjene saznajemo da su i u njihovim redovima nezadovoljni ovakvom mogućom raspodjelom, odnosno da srpski kadar završi na mjestu zamjenika agenta.

– Do sjednice Savjeta ministara imaćemo konsultacije unutar SzP i odrediti naše poteze – rekao nam je sagovorik iz SzP.

Istovremeno, u SNSD kažu da bi bilo poražavajuće da Bošnjaci zauzmu obe vodeće pozicije za Strazbur.

– Nije dobro i da agent i sudija u Evropskom sudu za ljudska prava, koliko god to bila različita pozicija, budu iz istog konstitutivnog naroda. Ako je agentica do sada bila iz hrvatskog naroda, a imamo Bošnjaka za sudiju, onda bi sasvim logično bilo da Srbin bude agent – kaže poslanik SNSD u parlamentu BiH Lazar Prodanović.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *