Izetbegović: Neće biti otcjepljenja u BiH

Politika

Neće biti otcjepljenja bilo kog dijela BiH i ne može se srušiti Dejtonski sporazum, a da se ne sruši mir, izjavio je Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA).

– BiH su pokušali podijeliti i devedesetih i svi smo svjedoci kakve su posljedice dogovora u Karađorđevu. Srbija i Hrvatska nisu nikakvi garanti Dejtonskog sporazuma, mi samo očekujemo od njih da garantuju da će se suzdržati da ne ponove neke ranije greške – rekao je Izetbegović na programskom skupu SDA u Sarajevu.

Izetbegović je kritkovao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Srpsku u cjelini, između ostalog, zbog, kako je rekao, podrške Radovanu Karadžiću i zastoja BiH na evropskom putu.

Kritike je uputio i predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću, zbog, kako kaže, zabrinjavajuće dobrih odnosa i saradnje sa Dodikom i SNSD-om, uz ocjenu da je to na štetu i Hrvata i Bošnjaka u BiH.

Lider SDA, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, kaže da nije zadovoljan ni odnosom zvaničnog Zagreba prema BiH jer između BiH i Hrvatske postoje mnoga otvorena pitanja.

Izetbegović je ocijenio da se odnosi BiH i Srbije, odnosno Bošnjaka i Srba polako popravljaju, ali taj proces ide veoma sporo.

On kaže da će BiH ili ići putem ka EU ili će dospjeti na stranputicu, kao i da su joj potrebni mir, stabilnost i napredak.

Izetbegović je najavio čistku, kako je rekao, neposlušnih, nepodobnih, lijenih, egoističnih i drugih kadrova koji narušavaju ugled SDA.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *