Pelješki most zaljujao odnose Izetbegovića i Čovića?

Politika

Odnose hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića i Bakira izetbegovića, ponovo je poljuljala izgradnja Pelješkog mosta. Turbulencije stižu baš u vrijeme kada je Izetbegović na zajedničkom sastanku sa predsjednikom Evropskog Savjeta Donalnom Tuskom zatražio pomoć.

Već je govorio da prvo treba riješiti granice BiH sa Hrvatskom, pa tek onda počinjati izgradnju. Nije prihvatio Čovićev stav da je Pelješki most isključivo pitanje za Hrvatsku.

– Ne odustajem jer konačno trebamo da nađemo rješenje za evropski put BiH koji je uvijek prva tačka dnevnog reda naših sjednica. Ja sam zamolio gospodina Tuska da nam pomogne da nađemo obostrano prihvatljivo rješenje za izgradnju Pelješkog mosta. Dakle, onog koje će zadovoljiti hrvatske interese i htijenja, ali i bosanska prava po unklusu, ništa ni više ni manje od toga – rekao je Izetbegović.

Čović je, ipak, ostao kategoričan pri stavu da BiH nema šta da traži na pitanju izgradnje mosta. Čović tvrdi da je i tema izgradnje mosta samo iskorišćena u političke svrhe u predizbornoj kampanji. Zbog toga se predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku izvinio se u svoje i Bakirovo ime.

– Nadam se da ćemo se mi vrlo brzo razumjeti u BiH da ovako osjetljive stvari prvo dogovorimo u institucijama BiH pa da onda izlazimo u javnost sa pojedinačnim stajalištima ili privatnim kao takvim. Isprika što smo vas zamorili time – rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Čović je i ranije napominjao da je Izetbegović istupao sa ličnim stavovima, koji su, kaže Čović, često suprotni od službenih stavova. Tusk je bio još jedan Evropljanin koji je previranja u Predsjedništvu BiH gledao svojim očima. Rekao je da će podržati BiH na putu ka Evropskoj uniji, i naglasio i da trebaju shvatiti da će politička i religijska neslaganja uvijek stvarati samo zastoj ka bilo kakvom napretku.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *