Krsmanović: Treći blok moguć nakon izbora

Politika

Potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović ističe da je izvjesno da će NDP, PDP i DNS, nakon oktobarskih izbora, osnovati tzv. treći blok, što znači kraj Saveza za promjene.

On je istakao da veličina i jačina vladajućeg SNSD-a i opozicionog SDS-a u RS, te njihovi sukobi na ivici incidenta iskazuju sve veću potrebu za formiranjem trećeg bloka.

Međutim, predsjednik DNS-a Marko Pavić poručuje da se u njegovoj stranci o tome trenutno ne razmišlja.

– DNS nije razmišljao o trećem bloku, jer je za to kasno što se tiče ovih izbora. Nakon izbora ćemo vidjeti. Sada smo se usmjerili na izbore u oktobru, jer imamo dobre šanse na njima. Šta će biti nakon izbora, o tom potom – izjavio je Pavić.

Gledajući na političku scenu RS Krsmanović kaže da je SDS desna politička partija, SNSD lijeva, a da bi treći blok u sredini mnogo značio za političku scenu u BiH, jer bi se u tom slučaju sa tri ozbiljna politička subjekta uvijek morali tražiti kompromisi.

Potpredsjednik NDP-a kaže da organi Saveza za promjene ne funkcionišu i da niko nema pravo da ga predstavlja, te da će riječ NDP-a biti presudna za izbore.

– Ne može jedna partija predstavljati SzP, bez obzira koliko velika bila. Nijedan organ SzP-a se nije sastao po pitanju kandidatura, već je Glavni odbor SDS-a predložio Vukotu Govedaricu za predsjednika RS, a PDP je predložio Mladena Ivanića za člana Predsjedništva BiH i sada traže podršku za svoje kandidate. Mi ne prihvatamo takve prijedloge, jer ne volimo nastup koji je na neki način s visine. Do nedjelje ćemo riješiti te stvari – objašnjava Krsmanović.

Na pitanje da li to znači da NDP izlazi iz Saveza za promjene, Krsmanović je kazao da atmosfera upućuje na to da bi bilo dobro relaksirati političku scenu u RS novim blokom.

– Slično razmišlja DNS i to je priča o trećem bloku nakon izbora. Poslije izbora će biti raznih kombinacija, ali u suštini pozicija DNS-a u vladajućoj koaliciji je slična poziciji NDP-a u Savezu za promjene. Mi smo u vlasti, ali dosta kritički govorimo o nekim stvarima – rekao je Krsmanović.

Treći partner u potencijalnom novom bloku bio bi PDP, s kojim je NDP vodio razgovore o ujedinjenju.

– S PDP-om su postojali razgovori o ujedinjenju političkih partija, ali su u određenom momentu shvatili da pred izbore to ne bi bilo dobro. Ali stavovi su u mnogim stvarima identični. I u imenima nas razlikuje samo jedno slovo. To je budućnost političke scene. Sigurno postoji potreba i to se vidi u svakom momentu da je na ivici konflikta – zaključio je Krsmanović.

Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *