Mektić: Lasiću privođenje, migrantima ljudski tretman

Politika

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, najavio je privođenje komesara Hercegovačko-neretvanskog kantona Ilije Lasića u Tužilaštvo BiH i rekao da očekuje da će mu biti određen pritvor.

On je istakao da je Lasić počinio teško krivično djelo jer je spriječio izvođenje ustavne nadležnosti, ali i da ne zna da li je neko politički tražio od komesara da se izvrši takva naredba.

– Komesar je počinio teško krivično djelo. Jutros sam izdao naredbu da se kontaktira dežurni tužilac Tužilaštva BiH koji je potvrdio da postoji osnov sumnje za počinjenje krivičnog djela. Policijski komesar danas će morati biti priveden da se izjasni onome što mu se stavlja na teret – rekao je Mektić.

Mektić je rekao da se u BiH dešava migrantska kriza koja je pogodila zapadnobalkansku rutu. On smatra da su pojedini političari ovu krizu stavili u kontekst političke kampanje i iživljavaju se nad jadnim ljudima.

– Oni bježe iz pakla. Tu ima ranjivih kategorija, djece bez ikakve pratnje. Oni zaslužuju da se prema njima ponašamo na ljudski način bez obzira na to što su oni ilegalni migranti – kazao je Mektić.

Istakao je da su pojedini političari na sjednici Parlamentarne skupštine BiH na “jadan i bijedan” način koristili sudbinu migranata kako bi dobili određene političke poene.

– U Bihaću sam vidio osmomjesečnu bebu koja spava na betonskoj ploči. Prema našim saznanjima jutros se pojavilo samo pet migranata, a prije nekoliko dana ih je prelazilo stotine. Donio sam odluku da se izdvoji dio policijskih snaga i da se dodaju Graničnoj policiji – rekao je Mektić dodajući da država ima obavezu da im pruži human boravak.

On je rekao da su institucije pokušale maknuti migrante iz parkova zbog čega su donijeli odluku da se ti ljudi iz parka u Sarajevu premjeste u imigracioni centar u Salakovcu.

– Donijeli smo odluku da dio šatorskog naselja gdje ima djece smjestimo u izbjegličko između Jablanice i Mostara, u Salakovac. Taj centar je Savjet ministara BiH proglasilo centrom za migrante. Tim objektom upravljaju institucije BiH. Dogovorili smo taj smještaj s njima. Juce smo MUP-u HNK javili da ce se to desiti, a danas su oni presreli tu kolonu i pod prijetnjom upotrebe sile naredili da se vrate. To se desilo na neljudski, nekorektan način, a naredio je komesar HNK, tako su rekli. Spriječili su sprovođenje zakonite odluke državnih institucija. Pitanje migracija je ustavna nadleznost Ministarstva bezbjednosti BiH – rekao je Mektić.

On kaže da je Lasić bio dužan da odbije naređenje ukoliko je od njega neko zahtijevao da počini krivično djelo.

– Nema toga ko policajcu može narediti da učini krivično djelo – rekao je Mektić.

Potvrdio je da je depešom MUP-u HNK najavljeno da će migranti biti smješteni u Salakovcu, ali da MUP HNK nije odgovorio. On je rekao da je policija MUP-a HNK jutros pod prijetnjom upotrebe sile zabranila koloni s migrantima da ide dalje.

Mektić je rekao da mu ne pada napamet da zove Vladu HNK ili bilo kakve niže organe vlasti jer o poštovanju ustavnih nadležnosti ne želi razgovarati ni sa kim.

– Imamo policijske snage s jedne strane od KS i imamo s druge strane naoružanu policiju MUP-a HNK s druge strane. To što radi policija HNK je nezakonito i neustavno. Ako dođemo u situaciju da ne poštujemo Ustav BiH i zakon onda smo u raspadu sistema – kazao je Mektić.

SrpskaCafe.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *