Dom naroda BiH potencijalni domaćin Asocijacije evropskih senata

Politika

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić preliminarno je u Bukureštu predložio da 2020. godine, povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Dom naroda parlamenta BiH bude domaćin sastanka Asocijacije evropskih senata.

On je na sastanku Asocijacije evropskih senata istakao značaj uloge Doma naroda u ostvarivanju unutrašnje kohezije u složenim političkim uslovima u BiH.

Obraćajući se predsjednicima 16 evropskih senata i drugim učesnicima dvodnevne konferencije predstavnika gornjih domova evropskih parlamenata, Tadić je rekao da se BiH suočava sa brojnim izazovima i opasnostima.

Tadić je naglasio da se dvodomi parlamentarni sistem lakše suočava sa izazovima kao što su loši odnosi Istoka i Zapada, problemi na evropskom putu koji nastaju zbog unutrašnjih odnosa i često kontradiktornih uslova EU, te problemi sa migrantskom krizom i ekonomski problemi, nezaposlenost i korupcija.

Prema njegovim riječima, u politici koja je sazdana od interesa i vrijednosti, zemlje koje imaju senat mogu da ga koriste kao dom u kome se brane vrijednosti, za razliku od predstavničkih domova u kojima preovladava odbrana interesa, često na beskrupulozan način, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Ukazujući na činjenicu da je Dom naroda jedan od dva potpuno ravnopravna doma u parlamentu BiH, Tadić je rekao da u BiH postoje politički uslovi za uspostavljanje ravnoteže između interesa i vrijednosti, što je jedan od osnovnih načina za uspostavljanje unutrašnje kohezije u svakoj zemlji.

Dvodnevnu konferenciju u Bukureštu otvorio je predsjednik Senata Rumunije Kalin Popesku-Tarikeanu koji je u obraćanju istakao da postojanje evropskih senata doprinosi aktuelnoj borbi za evropski identitet, solidarnost, koheziju i ispunjavanje evropskih standarda.

Prema njegovim riječima, suočavanje sa svim ovim izazovima, kao i borba protiv disfunkcionalnosti EU biće ključna tema rumunskog predsjedavanja EU u prvih šest mjeseci 2019. godine.

O ulozi senata u suočavanju sa izazovima uspostavljanja ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije u Evropi govorili su svi prisutni predsjednici evropskih senata.

Predsjednici senata jednoglasno su odlučili da Senat Irske postane 16. član Asocijacije evropskih senata.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *