Crnadak: Odgođen sastanak o pridruživanju BiH

Politika

Iako je ranije njegovo održavanje bilo najavljeno za četvrtak ove sedmice, treći sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine je odgođen, potvrdio je za ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Sastanak je trebao predvoditi predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, a trebao je biti održan 21. juna u Briselu.

Naime, riječ je o najvišem zajedničkom tijelu EU i BiH koje vrši nadzor na primjenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji vodi određenu državu ka ispunjavanju uslova za članstvo. Kako je kazao Crnadak, sastanak je pomjeren za narednu sedmicu, piše Radio Sarajevo.ba.

Na sastanku u Briselu, pozvani zvaničnici Evropske unije i Bosne i Hercegovine su trebali razmotriti napredak u ključnim političkim, ekonomskim i pravnim kriterijima te provođenje reformske agende.

Delegaciju BiH u ovom tijelu trebao je predvoditi Denis Zvizdić, a osim njega članovi Savjeta su ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar trgovine i spoljnih poslova BiH Mirko Šarović i direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović.

EU delegaciju predvodi visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogerini te komesar za proširenje EU Johanes Han.

Posljednjem sastanku Svijeta za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Bosne i Hercegovine razgovaralo se o stanju bilateralnih odnosa EU i Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *