Mektić: Agencije nisu kadrovski popunjene za borbu sa migrantima

Politika

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je povodom migratske krize da je najveći problem kadrovska nepopunjenost agencija i institucija BiH koje se bave migrantima, naglasivši da nijedna agencija nema popunjenost više od 65 odsto.

U obraćanju poslanicima Predstavničkog doma parlamenta BiH Mektić je ukazao da se situacija sa migrantima promijenila u odnosu na 2015. godinu, jer su prije bile otvorene granice, a danas su zatvorene.

On je naglasio da je riječ o ilegalnim migracijama, te da problem nema samo BiH, nego i susjedne zemlje, navodeći kao primjer da je u ovom trenutku u Srbiji 6.000 migranata.

Prema njegovim procjenama, u BiH ima oko 2.500 migranata, jer je u ovoj godini registrovano da je u BiH ušlo oko 6.500 migranata, što znači da je oko 4.000 njih izašlo iz BiH.

– Tražimo da se dodatno zaposle granični policajci, ali nema sredstava. Molimo sam predstavnike međunarodne zajednice i ambasada da nam pomognu, nemamo osnovnih sredstava da pregrupišemo policajce – rekao je Mektić.

On je rekao da će danas djelovati i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i policajci Brčko distrikta na zaštiti granica, ali da postoji problem da se nađe način i tim ljudima isplate dnevnice.

– Pomozite nam da dođemo do kapaciteta, možemo li zaposliti još 300 policajaca, nemamo jednu KM, trebaju nam kamere, radimo da smanjimo migracije i zaustavimo ih. Nismo krivi za ovu situaciju. Dajte da nađemo sredstva da opremimo naše službe i garantujem vam da ćemo riješiti ovaj problem da se neće znati za njega – rekao je Mektić.

On je dodao da je Savjet ministara nedavno izdvojio 75.000 KM, što je nedovoljno jer su dnevne potrebe za rješavanje migrantske krize ogromne.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *