Salkić: Očekujem da OHR spriječi održavanje referenduma

Politika

Očekujem da će referendum u RS biti sprečen i da neće biti održan, istakao je danas Ramiz Salkić, potpredsednik RS nakon sastanka bošnjačkih zvaničnika u Banjaluci povodom najavljenog referenduma o Danu RS 25.septembra.

-Bojimo se da ukoliko se refendum održi da se BIH usmerava na potpuno jedan drugi kolosek, i to kolosek gde nećemo biti sigurni u ono što će se desiti sutra i nećemo imati izvesnu budućnost. Naši građani će odlaziti sa ovih prostora, a privrednici će doći u stanje nesigurnosti zbog čega će biti smanjene investicije. Ukoliko se referendum ne održi, uveren sam da će BiH snažnije nastaviti evropski put i zadržaćemo mir, pojačati stepen suživota i razumevanje između građana – istakao je Salkić.

Salkić je danas, na pres konferenciji u Palati predsednika RS, pozvao OHR da reaguje i onemogući održavanje referenduma u RS, jer su, kako je naveo, dužni da zaštite Dejtonski sporazum.

On je istakao, da su na današnjem sastanku, usvojili nekoliko zaključaka oko održavanja antidejtonskog i antiustavnog referenduma o čemu će obavestiti sve institucije u BiH, međunarodnu zajednicu i OHR.

Salkić je dodao i da ukoliko ne bude reakcije zvaničnika na njihove zaključke da su pripremili nove korake o čemu će u narednom periodu obavestiti javnost.

Na pitanje novinara zašto mu smeta referendum kao demokratsko pravo i kada će prestati da priziva međunarodnu zajednicu, jer su imali vremena da od odluke Ustavnog suda BiH donesu zakon o Ustavnom sudu, što to nisu uradili, Salkić je rekao da je prestao prizivati međunarodnu zajednicu.

– Mi pozivamo nadležne domaće institucije da rade svoj posao, a međunarodna zajednica je deo naših institucija, jer je na snazi Dejtonski mirovni sporazum koji su deo tog sporazuma. To nisam ja potpisao, to su uradili potpisnici Dejtona. Sve dok je ovde OHR i dok imamo Ustav, kakav imamo, oni imaju svoju nadležnost – poručio je Salkić.

Sadik Ahmetović, potpredsednik SDA i poslanik u parlamentu BiH, koji je danas prisustovao sastanku bošnjačkih zvaničnika u Banjaluci, ali ne i konferenciji u Palati predsednika RS, istakao je da samo Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH i Aleksandar Vučić, premijer Srbije, mogu sprečiti održavanje referenduma o Danu Republike Srpske zakazan za 25. septembar.

Adil Osmanović, zamenik predsednika SDA i državni ministar civilnih poslova, rekao je da ukoliko se nastave aktivnosti na provođenju referenduma u RS o 9.januaru kao Danu RS, to će, najverovatnije, prouzrokovati niz drugih takvih poteza na prostoru tog entiteta, referendume u opštinama ili mesnim zajednicama s većim stanovništvom koje ne podržava referendum o 9. januaru.

Prema njegovim rečima referendum je dosad “najgrublji pokušaj rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, te da se “zatežu međunacionalni odnosi što nije dobro”.

Dopušten pres u Palati Republike

Na pitanje novinara zašto drži pres konferenciju u Palati Republike, što je iznenađujuće, Ramiz Salkić je rekao da je bošnjačkim predstavnicima u institucijama RS bilo vrlo važno da pres održe u Palati, a ne na ulici.

– Juče sam zatražio da održimo ovde pres i u prvi mah je rečeno da ne možemo iz tehničkih razloga, jer se nešto u sali za pres konferencije radi. Međutim, nakon dva sata je javljeno da možemo. Da nismo ovde bili bismo na ulici, jer je neko znao da bi bili na ulici pa je procenio da je bolje da budemo ovde – rekao je Salkić.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *