Čović: Migrantski centri na Balkanu bi bili prerizični

Politika

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović smatra da Evropska unija neće donijeti nikakvu odluku koja bi išla u smjeru stvaranja migrantskih centara na teritoriju BiH jer bi to bilo prerizično.

– Mislim da takve odluke Evropska unija ne može donijeti. Staviti u jedan bezbjednosno-pravno još neizgrađen prostor jednu takvu populaciju ljudi, koja je uzdrmala i mnogo bezbjednije evropske sisteme od ovih naših ovdje balkanskih, bilo bi prerizično. Tako da ne vjerujem da će se s te strane donositi odluke, ali moramo biti vrlo jasni, migrantska kriza je preozbiljna kriza i ona je izrodila i potpuno novi pristup u vođenju politika u našem ne tako dalekom komšiluku – izjavio je Čović za Fenu, navodeći za primjer politike Mađarske, Austrije i Slovenije.

Smatra da će taj negativni odnos prema migrantima samo jačati, iako ističe da on migrantsku krizu, prije svega, doživljava kao humanitarnu, pa tek onda bezbjednosno i na kraju političku.

No, takođe upozorava da je humanitarna faza ove krize već završila u spomenutim zemljama i da one sada problem migranata posmatraju kao bezbjednosno i politički.

– To će doći i u Bosni i Hercegovini neminovno. BiH je danas vrlo izložena, jer nema sve svoje normalne infrastrukture državnih instrumenata kojima možemo kontrolisati taj put. Mi danas moramo biti spremni na ove dolaske, koridore, bez obzira na to kojim putem oni dolaze prema BiH. Broj od šest hiljada je bio jedan broj za testiranje i broj ovih dvjestotinak migranata koji su jednu noć prebačeni u Mostar za potrebe dolaska predsjednika Turske u Sarajevo, samo je bio test jednoga procesa kako će se dalje odvijati – ističe Čović.

Prema njegovim riječima, tokom ljetnih mjeseci, zbog lakšeg prelaska granice između BiH i Hrvatske, na teritoriju BiH se neće stvarati veći migrantski centri. Ističe da se danas pravi jedan zajednički napor da se migranti ne pomjeraju s onih prostora gdje su locirani, bez obzira na to je je to Turska, Grčka ili neka treća zemlja.

Ako bismo taj problem potcijenili, dodaje Čović, mogli bismo imati izuzetnu krizu u BiH, pogotovo u izbornoj kampanji, jer ”ti migranti će služiti nekome, takođe, za kalkulacije, izborne poruke”.

– Neko će namjerno organizovati, ako hoćete, incident, da bi na tome gradio neku politiku u ovih par mjeseci. To može biti vrlo opasno i zbog toga ćemo i mi u Predsjedništvu BiH insistirati, iako to nije osnovni zadatak Predsjedništva, da naše bezbjednosne i policijske službe, da pravna država vrlo jasno funkcioniše, da korigujemo zakonska rješenja koja će biti na evropskim nivoima, kako bi upravljali tim procesom. Kažem još jednom, ti jadni ljudi koji dolaze sa svojom djecom, čitave porodice ovdje, s te strane treba posmatrati kao klasičan humanitarni problem.

Međutim, s druge strane, on postaje bezbjednosno, jer imate fizičke incidente između njih samih i tih nekih incidenata je bilo u Salakovcu i na bihaćkom području, pa u konačnici dođete i do političkog problema. Obzirom da BiH u svojoj strukturi i na putevima kojim idu migrantski koridori, dominantno ima etnički čiste prostore na kojima žive Hrvati, Srbi ili Bošnjaci, naravno da imate i različita viđenja ako to neko želi zloupotrijebiti, tako da sam uvjeren da ćemo mi nadzirati taj proces, ali ne smijemo biti naivni oko toga – upozorava hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, piše Avaz.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *