Predizborna kampanja važnija od dodatnih pitanja Evropske komisije

Politika

Iako iz Direkcije za evropske integracije (DEI) uvjeravaju da BiH može Evropskoj komisiji na vrijeme da odgovori na dodatnih 655 pitanja iz upitnika, parlamentaraci se boje da će rok od tri mjeseca biti probijen.

Edin Dilberović, direktor DEI, istakao je u petak da nema nikakvih prepreka niti razloga da BiH ne odgovori u zadanom roku na pitanja.

“Očekujemo da nećemo imati one početne boljke koje su bile kod 3.242 pitanja i da će kod dodatnih pitanja taj proces ići već ustaljenom i utabanom stazom”, rekao je Dilberović.

Međutim, s njim se ne slažu parlamentarci, koji smatraju da će složena politička situacija i predizborna kampanja uticati na brzinu kojom će BiH odgovoriti na dodatna pitanja i da će ih baciti u drugi plan.

Milica Marković, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH i član Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH, kaže da je bilo za očekivati dodatna pitanja jer je to bila praksa i za Srbiju i za Hrvatsku kada su se pripremale za ono za što se sad priprema BiH.

“Međutim, ono što je problematično kod BiH, za razliku od Srbije i Hrvatske, jeste što nama treba puno vremena i napora da odgovorimo i na ona osnovna pitanja. Ista situacija biće i za ovih 655 pitanja”, kazala je Markovićeva. Smatra da će prestojeća izborna kampanja uticati na ispunjenje roka, kao i to da trenutna vlast na nivou BiH nema snage da ispoštuje rok jer se ne zna ko je s kim u vlasti.

Njena koleginica iz pomenute komisije Zdenka Džambas (HDZ BiH) dijeli mišljenje s njom i smatra da će se ovo iskoristiti za izbornu kampanju.

“Nisam sigurna da će to biti riješeno u roku od tri mjeseca. Puno je prljavštine, puno svega, nisam optimista”, naglasila je Džambasova.

Komentarišući izjave svojih koleginica da bi zbog izborne kampanje i političke situacije u BiH odgovori mogli kasniti, Aleksandra Pandurević (SDS) kaže da o tome ne odlučuje parlament.

“Odgovore šalje Vlada RS, koja je u mehanizmu koordinacije, kao i federalna. Ako SNSD kaže da će Vlada blokirati, onda vjerujem da nećemo odgovoriti. Oni vjerovatno imaju bolja saznanja”, kazala je Pandurevićeva i istakla da ne vidi nijedan razlog zbog kojeg institucije ne bi odgovorile na dodatna pitanja.

“Imamo mehanizam koordinacije koji to lako može usagasiti”, kazala je ona.

Ismet Osmanović (SDA), član Komisije za evropske integracije Parlamenta FBiH, kaže da se nada da izborna kampanja neće previše iskomplicirati posao, jer se radi o važnim stvarima.

“Mislim da se uporedo s kampanjom može odgovoriti i na ovu važnu obavezu. Biće potrebno malo više truda i energije da se dođe do kvalitetnih odgovora”, rekao je Osmanović.

Branislav Borenović (PDP), predsjedavajući Odbora Narodne skupštine RS za evropske integracije i regionalna pitanja, kaže za “Nezavisne” da od ovoga ne treba praviti veliku dramu.

“Dodatna pitanja se sigurno odnose na sve strukture vlasti i očekujem da će se prema tom dodatnom setu pitanja svi izvršni nosioci vlasti odgovorno odnositi. Ne znam je li bilo dodatnih pitanja za Narodnu skupštinu RS. Mislim da je, ipak, najviše dodatnih pitanja za entitetske vlade i Savjet ministara”, zaključio je Borenović.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *