Cvijanović: Kazne za poslodavce koji ne povećaju plate radnicima

Politika

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da su propisane i predviđene određene sankcije za poslodavce koji uvećanje plata, eventualno, ne bi izvršavali.

Naime, Narodna skupština Srpske usvojila je u julu, po hitnom postupku, set zakona čije izmjene i dopune rezultuju povećanjem plata svih zaposlenih u Srpskoj.

Cvijanović je rekla da će se kontrola vršiti na više načina, pa i prilikom podnošenja poreske prijave.

“Te će stvari biti vrlo jasne i vidljive, a svi naši radnici, ukoliko uoče bilo kakav nedostatak ili budu izuzeti iz ovog, imaju sagovornika u Vladi i institucijama poput Inspektorata da se preduzmu konkretne aktivnosti na tom planu”, navela je premijer Srpske.

Dodala je da postoji garancija da će biti uvećane plate radnika u realnom sektoru Srpske, jer je prošlog mjeseca u Narodnoj skupštini usvojen set zakona kojima se to obezbjeđuje.

Cvijanovićeva je ocijenila da je Vlada sa poslodavcima postigla dobar sporazum, te da su oni zainteresovani da plate rastu.

“Ovo je nešto što njima omogućava da obezbijede povećanje plata, a da oni nisu na šteti. Dakle, sredstva koja bi uplaćivali u budžet ići će za plate radnika i Vlada će biti apsolutno netolerantna prema bilo kome /poslodavcu/ ko izigra jedan ovakav dogovor. Uostalom, to nije samo stvar izigravanja, već on mora da snosi sankcije”, poručila je Cvijanovićeva.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *