Danas posebna sjednica NSRS

Politika

Narodna skupština Republike Srpske u 10 sati počinje raspravu o Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

Komisija je sazvana na zahtjev predsjednika Srpske Milorada Dodika, koji će se obratiti poslanicima uvodnim izlaganjem u trajanju od 60 minuta.

Kolegijum je odlučio da na 29. posebnu sjednicu pozove i bivšeg premijera Republike Srpske Dragana Mikerevića i člana Komisije Vlade Republike Srpske za istraživanje događaja u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, koji bi takođe trebalo da se obrate poslanicima kao direktni akteri događanja.

Juče kasno popodne, na konsultacijama kod Dodika pojavili su se samo lideri vladajućih političkih partija, dok je opozicija, u skladu sa ranijom praksom, složno ignorisala Dodikov poziv u Palatu Republike.

Međutim, obećali su da će prisustvovati sjednici Narodne skupštine i da će učiniti sve da dođe do zajedničkog stava parlamenta u vezi sa Srebrenicom.

Mada je u javnosti bilo mnogo prijedloga o tome kako će se Narodna skupština postaviti po pitanju Srebrenice, najrealniji je onaj da se od Vlade RS traži da stavi van snage izvještaj Komisije iz 2004, jer ga je ona i usvojila, a da potom formira novu, međunarodnu istražnu komisiju za Srebrenicu u čijem bi izvještaju, osim bošnjačkih, bile pobrojane i srpske žrtve tokom rata u i oko Srebrenice.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *