Klub Bošnjaka razmišlja o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa

Politika

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS razmatra pokretanje mehanizma vitalnog nacionalnog interesa kako bi pokušali osporiti zaključke o stavljanju van snage Izvještaja o Srebrenici iz 2004. godine i formiranje nove komisije.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović kazao je za Klix.ba da će sljedeće sedmice biti sazvana sjednica Kluba Bošnjaka na kojoj će biti ozvaničeno da li će se ići na pokretanje vitalnog nacionalnog interesa.

– Klub će odlučiti da li će se ići na taj korak. Došli su materijali iz Narodne skupštine i mi u roku od sedam dana trebamo dati svoje mišljenje. Procedura je takva da mi, kad dobijemo materijal, to razradimo i konsultujemo se s pravnicima. Na sjednici će biti donesen zaključak – kazao je Hadžiomerović.

Admir Čavka, šef koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini Republike Srpske, istakao je za Klix.ba da treba da se pokrene vitalni nacionalni interes ukoliko za to postoji mogućnost.

– Sigurno će Ustavni sud to osporiti. Ne postoje nikakve pravne posljedice koje mogu to promijeniti, to je rekao i predsjednik NSRS Nedeljko Ćubrilović na jednom od sastanaka. Ali treba dobro izvagati i, ukoliko postoji mogućnost, pokrenuti vitalni nacionalni interes da se, eventualno, ta odluka poništi – rekao je Čavka.

Napomenuo je da se mora vidjeti kakve su pravne posljedice i kakva je pravna procedura u vezi sa svim, jer je riječ o zaključku, a ne o zakonu.

Narodna skupština RS je svojim zaključcima obavezala Vladu da ukine postojeći izvještaj i formira novu međunarodnu komisiju koja bi se, osim zločinima nad Bošnjacima, bavila i zločinima nad Srbima, kao i ponovo analizirala broj žrtava. Takođe, traženo je formiranje komisije za stradanja Srba u Sarajevu, kao i zaštita 22.000 ljudi čiji je spisak Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, predala njemačkom pravosuđu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *