Čavka: Bošnjaci u RS da se “ne petljaju” u izbor Dodika u Predsjedništvo BiH!

Politika

Admir Čavka, potpredsjednik Saveza za bolju budućnost, zastupnik u Narodnoj Skupštini RS a i kandidat za potpredsjednika Republike Srpske, gostujući na televiziji N1 kazao je da se Bošnjaci u Republici Srpskoj ne bi trebali “petljati u izbor člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda”

“Zbog Ustava, Bošnjaci ne mogu da biraju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, samo srpskog. Bošnjaci su na prošlim izborima podržali Ivanića, koji je pobijedio zbog tih glasova”, kazao je Čavka. Mislio je valjda Radončićev potpredsjednik reći da je Ivanić pobijedio zahvaljujući bošnjačkim glasovima, ali se nije znao izraziti, te mu se iz usta u eter otkotrljalo krajnje nepravilno i u istoj mjeri nesuvislo: zbog.

“Ne trebaju tu Bošnjaci da se petljaju, mislim da ne trebamo birati srpskog člana Predsjedništva”, misli Čavka i nastavlja: “Ustav treba mijenjati. Ima presuda Pilav, nikada nije implementirana. Ali se presuda Ljubić implementira. Nekome to odgovara, nekom ne. Bošnjaci su često kusur interesima, presuda Pilav je to dokazala”.

Malo je šta ikome jasno iz ovih konfuznih, nedorečenih, plitkih polurečenica narodnog poslanika Admira Čavke, samo se može zaključiti da on ustavno pravo (i obavezu) Bošnjaka iz Republike Srpske da mogu glasati za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda, naziva “petljanjem”! Ne zna, nema pojma, potpredsjednik SBB-a da srpski član Predsjedništva BiH nije delegat Republike Srpske u trojnom državnom vrhu, nego se on, po Ustavu, “bira neposredno sa teritorija Republike Srpske”.

Zbog čega se potpredsjednik SBB-a Čavka protivi “petljanju” Bošnjaka u izbor srpskog člana Predsjedništva BiH? On to nedvosmisleno otkriva: da bi umjesto Mladena Ivanića u Predsjedništvo BiH ušao Milorad Dodik. “Ako Dodik bude član Predsjedništva – doživjet će transformaciju i prihvatiti će Sarajevo”, uvjeren je Čavka, koji očito bolje od Dodika samoga zna šta će Dodik raditi i kako će se transformirati.

Kako Radončićev stranački preletač – Čavka misli da Bosnu i Hercegovinu u međunarodnim poslovima može predstavljati osoba koja je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, kojeg izbjegavaju lideri manje-više svih zemalja članica Evropske Unije, političar koji je u ratu sa svim međunarodnim zvaničnicima u zemlji, čovjek koji je čas marioneta službenog Beograda, a čas zvanične Moskve?

Ma koliko ovo što Čavka zagovara djeluje besmisleno i politički debilno, on se sasvim logično uklapa u “političku filozofiju” SBB-a, prema kojoj Bošnjaci a) ne smiju glasati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH (ukoliko nije riječ o Draganu Čoviću) i b) ne trebaju se petljati u izbor srpskog člana Predsjedništva BiH.

Ne objašnjava razloge za to kandidat za potpredsjednika RS Čavka, jer nije njegov posao da išta objašnjava i razumije, nego mu je posao da veže Dodika gdje mu gazda kaže. A gazda, Fahrudin Radončić je, veli Čavka idolopoklonički, “jedini državnik na sceni kod Bošnjaka”. (“Na sceni kod Bošnjaka” – hmm, ovakvih jezičkih bravura i stilskih minijatura ne bi se postidio ni Radončićev bivši protivkandidat “na sceni kod Bošnjaka” Bakir Hadžiomerović!)

Admir Čavka je, kao što je poznato, jedan od dvojice kandidata Proevropske koalicije u RS-u, koju čine stranke registrirane u Federaciji BiH. Drugi kandidat je Sadik Ahmetović. Čavka se nedavno odrekao svojih posmatrača u biračkim odborima na oktobarskim izborima i velikodušno prepustio posmatračima SNSD-a da zastupaju njegove izborne interese na biračkim mjestima u RS-u.

Kako bi on to slikovito pojasnio: neće se petljati čak ni u svoj izbor za potpredsjednika RS-a, bolje će to od njega obaviti Dodikovi kadrovi!

(S.B.)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *