Ambasador UK predao akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH

Politika

Novoimenovani ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini,  Metju Fild, predao je danas akreditive predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću. Fild je rekao da će Bregzit značiti veće, a ne manje prisustvo Ujedinjenog Kraljevstva u BiH.

U svom obraćanju ambasador Fild je istakao da je predanost Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini snažnija nego ikada i da između ove dvije zemlje postoji partnerstvo zasnovano na uzajamnom povjerenju, iskrenosti i praktičnoj saradnji.

– Veliko mi je zadovoljstvo i privilegija, da u ime Njenog veličanstva kraljice Elizabete druge, preuzmem dužnost britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini. Odnosi naše dvije zemlje su bliski i dugotrajni. To je partnerstvo, zasnovano na uzajamnom povjerenju, iskrenosti i praktičnoj saradnji. Imao sam sreću da dođem na ovu poziciju nakon mog predanog i energičnog prethodnika Edvarda Fergusona. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je predano radila kako bi pomogla ovoj zemlji da bude prosperitetna, uključujući i putem Britansko-njemačke inicijative. Ja ću se zaista truditi da nastavim graditi na tim jakim temeljima, rekao je Fild.

On je naveo da predanost Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini nikada nije bila snažnija i da će, kao što je i najavljeno na Samitu o Zapadnom Balkanu održanom u julu u Londonu,  udvostručiti pomoć razvoju regiona, a time i BiH.

– Nastavićemo podržavati vaše institucije, poslovne lidere, sudije, policajce, vojnike, nastavnike i mlade. U partnerstvu sa vama, spremni smo uraditi i puno više. Činjenica da su građani Ujedinjenog Kraljevstva odlučili da napuste Evropsku uniju će mnogo toga promijeniti. Ali, to ni u kom slučaju neće umanjiti podršku Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini i ostvarivanju težnje njenih građana za euro-atlantskim integracijama. Upravo suprotno, Brexit će značiti veće, a ne manje, prisustvo Ujedinjenog Kraljevstva ovdje, rekao je novoimenovani britanski ambasador.

Jedna od prvih aktivnosti ambasadora Filda, nakon prvog sastanka sa svojim timom, bila je reakcija na napad na novinara Vladimira Kovačevića, kojeg su dvojica još nepoznatih napadača pretukla ispred njegovog stana u nedjelju, 26. avgusta.

Ambasador Fild na ovu dužnost dolazi sa dugogodišnjim iskustvom rada za britansko Ministarstvo vanjskih poslova. U svojoj karijeri je uglavnom bio nadležan za politička pitanja, bilo da je riječ o bilateralnim odnosima sa Brazilom i Argentinom ili koordiniranju sa Evropskom unijom po pitanju bliskoistočnog mirovnog procesa. Dobar je poznavalac prilika u Bosni i Hercegovini i regionu jer je prethodno radio kao šef Odjela za pitanja Evropske unije i politiku Britanske ambasade u Zagrebu tokom perioda pregovora Hrvatske i EU o pristupu, zatim kao politički savjetnik u Misiji Evropske unije u Skoplju i kao šef političkog odjela u Delegaciji Evropske Unije u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *