Keljmendi regularno dobio lična dokumenta u Zvorniku

Politika

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Arif Nanić izjavio je da je izdavanje putnih isprava i pasoša građanima BiH u isključivoj nadležnost entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, te da ova agencija samo štampa isprave.

– IDDEEA sa samim činom izdavanja pasoša nema nikakve veze. Nama dođe zahtjev građanina od nadležnog MUP-a i mi dalje sprovodimo proceduru po zakonu. Pasošku knjižicu preuzima MUP i izdaje građaninu koji je podnio zahtjev u mjestu izdavanja – rekao je Nanić.

Nanić je naglasio da su u IDDEEA lični podaci građana BiH potpuno zaštićeni, te da ne mogu biti zloupotrijebljeni, dodavši da takve podatke ima MUP i građanin koji je dobio putnu ispravu.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Danica Gnjatović rekla je da je Elvis Keljmendi imao tri potjernice i da su sve obustavljene prije nego što je podnio zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata u Policijskoj upravi Zvornik.

Pojedini mediji objavili su fotografiju na kojoj se nalazi slika pasoša Elvisa Keljmedija, koju je u avgustu izdala Policijska uprava Zvornik.

Policijska uprava Zvornik saopštila je danas da je Elvis Keljmendi prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata ispunjavao sve zakonom propisane uslove, te da je provjerama utvrđeno da za njim nema aktivnih potjernica, odnosno da nije ih bilo u vrijeme podnošenja zahtjeva.

Savez za pobjedu (SzP) je u današnjem saopštenju pozvao Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, da odmah odgovori ko je, kako i zašto u MUP-u Republike Srpske izdao pasoš sinu Nasera Keljmendija, Elvisu Keljmendiju kojem je zabranjen ulazak u BiH zbog najtežih krivičnih djela, odnosno trgovine narkoticima i oružjem.

-Pitamo ministra Lukača i njegovog šefa Milorada Dodika, čime su to pripadnici najveće balkanske kriminalne organizacije, narko-kartela sa Kosova zadužili Republiku Srpsku, da i pored zabrane ulaska u BiH dobiju pasoš kao da su ugledni sportisti, naučni i kulturni radnici – navodi se u saopštenju SzP.

Lukača su ujedno pitali kako je moguće da lice kojem je zabranjen ulazak u BiH, ušeta u MUP RS i dobije pasoš, umjesto da bude uhapšeno i deportovano kako nalaže zakon?

-Sada je jasno da pravljenje slučaja “Pacoli” nije ništa drugo do prikrivanje tragova u slučaju Kelmendi. Dok se javnost zabavlja Pacolijem, MUP Republike Srpske regionalne kriminalce i vođe narko- kartela tretira kao počasne građane, dijeleći im putne isprave i nudeći im utočište – saopšteno je danas iz SzP.

Savez za pobjedu je ujedno zatražio od ministra da se kako navode, konačno pojavi u javnosti i odgovori kako je Elvis Keljmendi dobio pasoš, ali i da građanima da sve odgovore u vezi pokušaja ubistva novinara Vlade Kovačevića.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *