Pompeo ima vjerodostojne informacije o Špirićevoj korupciji

Politika

Državni sekretar SAD Michael Pompeo i Ministarstvo inostranih poslova SAD posjeduju vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, rečeno je agenciji Patria iz Kancelariji za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Na stranici State Departmenta u ponedjeljak naveče je objavljeno da je Vlada SAD uvela sankcije Nikoli Špiriću, potpredsjedniku SNSD te zastupniku u Parlamentu Bosne i Hercegovine. U odluci se navodi da se sankcije potpredsjedniku SNSD uvode “zbog uključenosti u korupciju”

I Špirić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužili su ambasadoricu SAD u BiH Maureen Cormack za takvu odluku američke Vlade.

„Kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti, Odjeljak 7031(c) (Department of State, Foreign Operations, and Related Programs Act of 2018) nalaže da taj zvaničnik i članovi njegove neposredne porodice budu označeni kao osobe kojima nije dozvoljen ulazak u SAD“, objašnjavaju iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

„Govoreći uopšteno, korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava postojanje organizovanog kriminala, te potkopava povjerenje u vladavinu prava i vlast. To direktno utiče na nacionalne sigurnosne, ekonomske i vanjskopolitičke interese kako Sjedinjenih Američkih Država tako i partnerskih zemalja.

S obzirom na okolnosti ovog konkretnog slučaja, vjerujemo da je važno da vlasti i javnost Bosne i Hercegovine budu upoznati sa time koliko ozbiljno Sjedinjene Američke Države shvataju problem javne korupcije i uključenost gospodina Špirića u koruptivne aktivnosti.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država i dalje ukazuje na važnost postojanja zakona u BiH koji sprečavaju korupciju i pružaju podršku jakim i nezavisnim policijskim i pravosudnim institucijama potrebnim za bilo kakav ozbiljan korak u borbi protiv korupcije“, naveli su iz Ambasade.

nap.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *