Dobrijević: Dugovanja u zdravstvu 1,2 milijarde KM

Politika

Šef sektora za zdravstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS-a Neno Dobrijević rekao je danas u Banjaluci da postoji ogromna kriza u funksionisanju zdravstvenog sistema u Repblici Srpskoj. Dobrijević je podsjetio da dugovanja u zdravstvu Srpske iznose milijardu i 200 miliona maraka.

– To je opasna granica. Dug prema zdravstvenim ustanovama iznosi 160 miliona maraka. Niko ne zna koliko tačno iznose kreditna zaduženja. Dugovanja zdravstvenih ustanova prema radnicima kreću se od nekoliko stotina hiljada do nekoliko miliona maraka od ustanove do ustanove. Za ovo sve znamo, pričali smo o tome godinama – istakao je Dobrijević.

Gorući problem je, dodao je on, odlazak kadrova u inostranstvo. Odlaze i ljekari, i anesteziolozi, i radiolozi, i hirurzi.

– Bolnice su opterećene nemedicinskim kadrom. Moramo naći način kako da platimo ljekare. Ključna stvar je departizacija sistema. Čeka nas veliko spremanje. Nismo trebali čekati 12 godina da riješimo mnoge probleme. Pozdravljam otvaranje novog krila UKC RS, ali smo to mogli uraditi davno. Imali smo sredstva iz prodaje Telekoma. Tajming je montiran pred izbore – kazao je Dobrijević.

Komentarišući kanidaturu direktora UKC RS Vlade Đajića za poslanika u NSRS Dobrijević je rekao da svako ima pravo da se kandiduje, ali da niko nema pravo da zloupotrebljava poziciju direktora UKC RS.

– Ako me pitate da li je jedini lijek danas aronija, onda ću vam reći da je to ironija – kazao je Dobrijević.

srpskacafe.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *