Lavrov: Rusija za razvijanje odnosa u svim oblastima

Politika

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da je velika čast što smo mogli ugostiti ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, te da je njegova posjeta rezultat saradnje iz prethodnog perioda.

“Ruska Federacije je za nas prijatelj i želimo da razvijamo svake moguće odnose, prije svega ekonomske, ali kulturne, političke i svake druge odnose” rekao je Dodik dodajući da je Republika Srpska onemogućila BiH da uvede sankcije Rusiji.

„Želim da odbacim bilo kakve špekalucaije i tvrdnje koje govore o lošem uticaju RS. Rusija je za nas prijatelj, i pomaže nam na svim nivoima. Danas smo razgovarali o dostignućima koji smo imali i našim planovima za budućnost RS“, rekao je Dodik.

Naglasio je da posebnu zahvalnost RS duguje u pogledu rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti na koju je Rusija uložila veto.

„Želim da se zahvalim u ime srpskog naroda i RS. To pitanje za nas će ostati vječito upisano kao dokaz našeg prijateljstva“, kazao je Dodik.

Rekao je da je su dvije delegacije razgovarale i o ekonomskim pitanjima i o tome na koji način sarađivati dalje.

Lavrov je rekao da mu je drago da se nalazi u BiH te da je sa predsjednikom Srpske razmotren odnosi BiH i Srpske.

“Mi smo zainteresovani da razvijamo odnose u svim oblastima. Porast robne razmjene sa BiH se puno odnosi na RS prije svega voće i povrće”, rekao je Lavrov dodajući da je bilo govora o tome da se što prije stvore uslovi za izvoz mesa i mlijeka.

FOTO: Siniša Pašalić

Lavrov je podsjetio da je sa Gaspromom potpisan sporazum o gradnji fabrike u Zvorniku naglašavajući da se nada da će se tečni gas iz te fabrike koristiti ne samo u Srpskoj, nego i u Srbiji.

„Mi smo zahvalni RS na stalnoj podršci poslovanju ruskih kompanija. Gasprom već nekoliko godina zaredom omogućava isporuku gasa RS. Aktivno se razvijaju veze između RS i ruskih regiona”, rekao je Lavrov.

Na sastanku su razmotrena i regionalna pitanja, a kako je rekao Lavrov, bilo kakve reforme u BiH su moguće uz dogovor dva entiteta i tri naroda naglašavajući da se Rusija zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Lavrov je rekao da je nedopustivo nametanje sa strane i postavljanje stava da su na strani Rusije ili protiv Rusije.

Komentarišući navode da je ruski čovjek, Dodik je rekao da je srpski čovjek i da poštuje i voli Rusiju te da je vještačka i nametnuta ta priča zbog antiruske histerije.

On je odbacio bilo kakve tvrdnje o ruskom uticaju.

Zajednički stav Srpske i Rusije je da visoki predstavnik kao i strane sudije iz Ustavnog suda treba da odu i da je nedopustivo miješanje stranaca u BiH.

Lavrov je rekao da je se slaže sa Dodikom te da Rusija nije ta koja pokušava da očuva protektorat u BiH.

On je rekao da je BiH priznata kao nezavisna država i da je nedopustivo to što je zapad uveo visokog predstavnika koji može da ukida dogovore tri naroda.

Govoreći o regionu, Lavrov je rekao da se stvorila dvostruka situacija u Makedoniji te da Rusija ne govori ništa što bi moglo da se protumači kao miješanje u unutrašnje stvari za razliku od velikog broja zapadnih zemalja koje se otvoreno miješaju u budući referendum.

Dodik je rekao da posjeta Lavrova nema nikakve veze sa izborima te da je tu dinamiku diktirala Srpska pravoslavna crkva u pogledu osveštenja srpsko-ruskog hrama u Banjaluci.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *