Srbi bez predstavnika u parlamentu FBiH

Politika

Srbi u Federaciji BiH i u naredne četiri godine neće imati svoje „autentične“ predstavnike u parlamentu FBiH.

Izvjesno je, prema dosadašnjim rezultatima izbora, da će srpski klub u Domu naroda BiH ponovno formirati članovi stranaka iz FBiH, dok je još uvijek neizvjesno da li će kandidat Srpske liste za Predstavnički dom FBiH Nikica Grubor ući u taj dom jer lista nije prešla cenzus. Samo su tri kandidata iz SNSD prošla u Kantonu 10 i to za livanjsku skupštinu koji bi trebalo da budu delegirani u srpski klub Doma naroda FBiH.

Srpski delegat u Domu naroda FBiH Mile Marčeta za Srpskainfo ocjenjuje da su izbori pokazali staru praksu da Srbi neće moći formirati klub ovog doma parlamenta FBiH.

– Ponovno nećemo moći pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, jer nema dovoljno Srba u kantonima kako bi ih delegirali u ovaj dom parlamenta FBiH – navodi Marčeta.

Istovremeno, po posljednjim preliminarnim rezultatima, SDA bi trebalo da ima do 30 poslanika u Predstavničkom domu FBiH, HDZ BiH i SDP po 17, DF 11, SBB osam, Naša stranka i Pokret demokratske akcije po pet, a Nezavisni blok četiri poslanika.

Međutim, politička analitičarka Ivana Marić iz Sarajeva kaže da se rezultati mijenjaju i da bi SDA, koja je unaprijed proglašena pobjednikom, lako mogla da ostane bez vlasti.

– To je onda pirova pobjeda, jer član Predsjedništva BiH nema nadležnosti kao kad imate vlast. U pitanju je formiranje vlasti u kantonima bez SDA, gdje je to izvjesno u Sarajevu i Zenici, osim ako ne bude većeg broja preletača. Primjetno je i da je SDP znatno porastao na ovim izborima, tako da je sa treće ili četvrte stranke sa prošlih opštih izbora došao na mjesto druge u FBiH, što je značajan rezultat. To je uspjela da ostvari i Naša stranka – kaže ona.

Dodaje i da je na prvi pogled izgledalo da će sve ostati isto i da se ništa nije promijenilo, ali da su građani neke stranke kaznili, a neke nagradile kao što je SDP i neke druge manje partije.

– Iako je Željko Komšić prošao za hrvatskog člana Predsjedništva BiH njegova stranka je izgubila podršku, ali i on u odnosu na izbore kad je u ranijim izborima pobijedio za Predsjedništvo. Sve je još uvijek moguće u FBiH, ali najsigurnije je da se SDA i HDZ BiH drže zajedno, jer ako se ne budu držale zajedno onda će teško formirati vlast na višim nivoima. To pokazuje i da stalni i vječiti neprijatelji imaju najbolju saradnju i najduži koalicioni staž – kaže Marićeva.

Neće u koaliciju sa SDA

Lider SDP Nermin Nikšić izjavio je da ova stranka neće koalirati sa SDA i da neće ulaziti u matematičke koalicije. On je naveo da će razgovarati sa onima koji su spremni da podrže mjere koje su ključne za napredak BiH.

– Vlast radi vlasti nas ne zanima. Zanima nas samo vlast koja će imati svoj program. Formirani su prvi kontakti o formiranju vlasti u kantonima gdje je to moguće. Dakle, tamo gdje je moguće formirati vlast bez SDA – rekao je Nikšić.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *