Dodikovo bagatelisanje na političkoj sceni RS

Politika

Milorad Dodik našao je nove “papke” na političkoj pijaci Republike Srpske i manirom iskusnog trgovca vješto im oborio cijenu do te mjere da će ih dobiti za bagatelu.

Sva je prilika da će za sitne pare skupiti “krdo” od preko 50 “grla” sa kojima će krenuti u novu četvorogodišnju “ispašu” koja obećava. Jer, izgleda da u novom “krdu” neće biti “ovnova bundžija”, ni “mangupa”, već samo dobro dresirani poslušnici koji slijepo slijede svog “čobana”.

Kao kad bogati švercer ucjenjujući napaćenog seljaka obara cijenu stoke na stočnoj pijaci, Dodik je ucjenjivanjem Marka Pavića i DNS-a, i fingiranjem pojedinaca iz SDS-a, krenuo u uvećanje svog “stočnog fonda”. I kao kad se nakupcu neko “žgebče” samo počne motati oko nogu, počeli su sami iskakati novi “papci” nudeći se novom gazdi.

Zatečen situacijom pošto što ga je na izborima Milan Radović promovisao u drugog čovjeka DNS-a u Banjaluci, a valjda svjestan i da ga dalje bivstvovanje na mjestu vječitog drugog čovjeka DNS-a u sjenci Marka Pavića ubrzano vodi u političku penziju, Nedeljko Čubrilović svojevoljno je sam sebi zakačio etiketu “ovna predvodnika” novih “papaka”.

Za njim je, kao za zvoncem krenuo njegov vjerni pratilac Milan Dakić, koji više nije prva ličnost DNS-a u Bijeljini pošto je na izborima po broju glasova ostao daleko iza Đorđa Popovića. Svjesni da u DNS-u mogu dalje samo da propadaju jer su izbori pokazali da DNS ima i boljih i jačih od njih, a vođeni nagonom za preživljavanje i primitivnom logikom “bolje papak u vlasti nego ovan na ražnju”, dva nova dobrovoljna “papka” spremni su da izdaju DNS i Marka Pavića.

Oni će sa svojim poslušnicima da se “osole” u vlasti a DNS će gurnuti u opoziciju i vjerovatno u potpuni raspad. Čeka se samo da novi gazda klimne glavom, i izvadi iz džepa sitniš da pazari jeftinu robu. Da li će za njima krenuti još neko iz DNS-a, možda tandem “Spomenka i Spomenko”, ostaje da se vidi. Velike su šanse da će i oni okrenuti leđa Paviću.

Slična je situacija i u SDS-u. Pojedincima je očigledno dosadilo da budu opozicija, stižu ih godine, i možda je ovo posljednji voz da izađu iz svojih lokalnih “torova” i osjete slast republičke vlasti. To bi i SDS gurnulo u rasulo i potpuni nestanak, što bi bilo ispunjenje dugogodišnjeg zajedničkog političkog cilja Milorada Dodika, mnogih drugih u BiH i nekih velikih sila.

Kao potencijalni “papci” iz SDS-a pominju se Obren Petrović od Doboja, Milovan Bjelica od Sokoca i Mićo Mićić od Bijeljine. Oni su možda nešto skuplji od “živuljki” iz DNS-a jer već dugo gospodare u svojim gradovima. Ali, Mile je prevejani trgovac, ipak on diktira cijenu na političkoj pijaci Republike Srpske. Ima tu još dosta bagatele. Obara cijenu i čeka pravi trenutak da izabere nove “papke” koji će “obrstiti” još ovo malo “ispaše” što je ostalo.

rtv.bn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *