CIK odbio prigovor SzP protiv Dodika

Politika

Centralna izborna komisija odbacila prigovor Saveza za pobjedu protiv Milorada Dodika.

Centralna izborna komisija BiH odbacila je danas kao neosnovan prigovor Saveza za pobjedu u postupku utvrđivanja odgovornosti za kršenje izborne tišine kandidata SNSD-a za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika.

SzP je dostavio CIK-u 7. oktobra prigovor na kršenje Izbornog zakona u vezi sa Dodikovim intervjuom za “Sputnjik”.

SNSD i Dodik su u izjašnjenju negirali bilo kakvu odgovornost za to što je “Sputnjik” razgovor emitovao u vrijeme izborne tišine koja, prema Izbornom zakonu BiH, počinje 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta i okončava se po njihovom zatvaranju.

CIK je ocijenio da politički subjekt ne može uticati na to kada će mediji objaviti neku informaciju i odbio prigovor SzP-a.

Na današnjoj sjednici CIK je odbacio pet zahtjeva za ponovljeno brojanje na određenom broju biračkih mjesta, ističući da su preuranjeni i da su ih podnijeli neovlašteni subjekti.

Ukupno je do sada odbijeno tridesetak zahtjeva za ponovljeno brojanje.

CIK je prihvatio inicijativu člana Komisije Suada Arnautovića da se ova institucija javno izjasni u vezi sa velikim brojem optužbi na račun njenog rada u toku izbornog procesa.

Usvojen je zaključak da se bezbjednosnim agencijama u BiH uputi dopis u kojem će biti zatražena procjena bezbjednosti članova CIK-a s obzirom na brojne prijetnje koje su im upućene.

Član Komisije Irena Hadžiabdić istakla je da su CIK i njegovi članovi izloženi neprekidnim napadima s ciljem rušenja njihovog ugleda i najavila da će zaštitu svojih prava zatražiti sudskim putem.

Članovi CIK-a odbacili su kao netačne i paušalne navode iz analize opštih izbora koju je objavio IFMS, ističući da su svi dijelovi izbornog procesa bili transparentni za javnost.

CIK je danas usvojio zaključak o pokretanju postupka protiv 51 političke stranke u vezi sa njihovim finansijskim poslovanjem.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *