Dodik zapeo da smijeni Maleševića, Čubrilović bio protiv

Politika

Odlazak Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske na sastanak u Vladu RS danas kasno popodne, rezultirao je najavom smjene ministra prosvjete i kulture RS Daneta Maleševića.

Večeras je RTRS u udarnom terminu objavio vijest da je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović “odlučila da izvrši izmjenu u sastavu Vlade, koja se odnosi na Daneta Maleševića, ministra prosvjete i kulture”.

Navedeno je i da je premijerka, što je dužna po Zakonu o Vladi RS, zatražila mišljenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića.

Naime, u Čl. 13 , stav 3 ovog Zakona propisuje da “predsjednik Vlade može, za vrijeme trajanja mandata Vlade, na osnovu prethodno pribavljenog pisanog mišljenja predsjednika Republike i predsjednika Narodne skupštine, vršiti promjene u sastavu Vlade do jedne trećine prvobitno izabranog sastava Vlade, o čemu obavještava Narodnu skupštinu”.

Istinito saznaje da je odgovor predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića bio negativan, iako su mnogi očekivali drugačiji stav, jer smatraju da Malešević i Čubrilović dolaze iz različitih frakcija DNS-a.

– U vrhu stranke smatraju da je Čubrilovićevim potezom još jednom pokazano jedinstvo stranke, naveo je izvor Istinito koji ističe da je Dodik zahtijevao smjenu Maleševića jer ovaj nije htio da smjenjuje mangupe u svom resoru.

Malešević, čiji je mandat dobrim dijelom bio obilježen sitnim aferama, na kraju je ipak pokazao da je “tvrda kost” i da nije spreman da grubo krši zakone po volji predsjednika SNSD i RS.

Dodik, koji je danas najavio da će SNSD nastaviti da radi na utvrđivanju odgovornosti svih pojedinaca koji su opstruisali izborni proces na štetu koalicije, ostao je pri stavu da Malešević treba da bude smijenjen. Jedan od razloga je i to što bi odustajanjem pokazao vlastitu slabost, jer je već smijenio nekoliko DNS-ovih ali i svojih “mangupa”.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *