Vigemark Briselu šalje ružičaste izvještaje o stanju u BiH!?

Politika

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark ignoriše stvarnu političku situaciju u BiH i u Brisel šalje izvještaje na svoju ruku, odnosno izvještaje koji ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu, saznaje nezvanično Patria.

Nekoliko političkih partija iz BiH žalilo se na nepravilnosti tokom izbornog procesa, što je, prema saznanjima Patrije, Wigemark potpuno ignorisao.

Jedna od stranaka koja je upozorila na brojne nepravilnosti tokom izbora je i Partija demokratskog progresa (PDP). Portparolka ove stranke Anja Petrović potvrdila je za Patriju kako je PDP uputio prigovore na nekoliko adresa.

– Osim prigovora CIK-u, u kojem smo naveli propuste, greške, manipulacije i prevare na 229 biračkih mjesta, uputili zahtjev za ponovno brojanje glasova koji je u rekordnom roku odbijen, uputili smo žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH na tu odluku CIK-a, 9.10 smo pisali i međunarodnim institucijama – OSCE, Delegacija EU u BiH, ruska, američka, britanska, njemačka i francuska ambasada gdje su navedeni dokumentovani propusti, prevare, prijetnje i ucjene (nešto od toga smo mogli vidjeti i u medijima) u izbornom procesu, te naša zabrinutost za opšte i stanje demokratije u državi – kazala je Petrović za Patriju.

Na pitanje da li je tačno da Wigemark u Brisel šalje pogrešne izvještaje, Petrović je kazala da takve navode ne može ni potvrditi ali ni demantovati.

– Što se Wigemarka tiče, kao što sam i rekla u izjavi, nadam se i vjerujem da je postupio profesionalno i da je o stvarnom stanju i dešavanjima oko izbora obavijestio relevantne faktore u EU. Da li je i zašto eventualno nije, kako se navodi, ipak je pitanje za njega. To ne mogu potvrditi, niti demantovati. Mi smo uputili dopis njemu u kojem smo zaista detaljno naveli šta se sve dešavalo na dan izbora i u predizbornoj kampanji. Da li je on dalje proslijedio, ipak je za njega pitanje – istakla je Anja Petrović.

Podsjećamo, predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović sastao se sa šefom Misije OSCE-a u BiH Bruceom Bertonom, s kojim je razgovarao o Opštim izborima u BiH održanim 7. oktobra.

Borenović je informisao Bertona o pravnim radnjama koje je PDP preduzela nakon objavljivanja rezultata izbora. Podsjećamo, Partija demokratskog progresa je obavijestila Centralnu izbornu komisiju BiH o brojnim povredama Izbornog zakona, kako u predizbornoj kampanji, tako i na sam dan izbora, te uputila zahtjev za ponovnim brojanjem glasova.

– Veoma smo razočarani što CIK BiH ne da nije uvažila naš zahtjev za ponovnim brojanjem glasova koji smo uputili u zakonskom roku, nego je u svom obrazloženju navela da su razmatrana samo dva, od ukupno 229 biračkih mjesta za koje smo uputili prigovore. Na Odluku CIK-a smo podnijeli žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH i očekujemo profesionalan i častan odnos sudija i odluku kojom će biti odobreno utvrđivanje stvarne biračke volje – rekao je Borenović.

Nap.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *